El 75% dels ictus que tenen lloc a Espanya afecten persones majors de 65 anys, segons experts de Boehringer Ingelheim. I és que, es calcula que l'any 2025, més de 1,2 milions d'espanyols hauran sobreviscut a un ictus. Tenint en compte que la cardiopatia isquèmica i els ictus són les principals causes de mort, així com de discapacitat moderada i greu en els majors de 60 anys, els experts recorden la importància de la prevenció.

A més, entre altres malalties cardiovasculars, la prevalença i incidència de la insuficiència cardíaca es duplica cada dècada a partir dels 40-45 anys, sent ja la causa de major freqüència d'hospitalització entre majors de 65 anys. Així mateix, les malalties cardiovasculars solen anar associades a altres comorbiditats.

Per aquesta raó, els especialistes han subratllat la necessitat de promoure un estil de vida i comportament saludables en totes les edats, ajudant així a prevenir o retardar l'aparició de malalties cròniques en la vellesa. De fet, l'estudi Interheart va demostrar que, a qualsevol edat, una activitat física regular i mantinguda exerceix un efecte protector contra l'infart agut de miocardi, fins al punt d'assenyalar la inactivitat com un risc del 12,2% més gran per aquesta patologia.

Activitat física i dieta sana

Entre els beneficis per a la salut s'inclouen un millor balanç muscular, coordinació motora, força, flexibilitat, resistència aeròbica i cardiovascular, a més d'un millor metabolisme. L'activitat física també contribueix a la prevenció i tractament de patologies, entre elles malalties cardiovasculars, osteoporosi i diabetis tipus II. D'altra banda, l'activitat física juga un paper important en la salut mental de les persones.

A més, un estil de vida actiu ha d'anar acompanyat d'una alimentació saludable. I és que, les persones d'edat avançada tenen tendència a modificar els seus hàbits alimentaris, reduint el nombre i la quantitat de menjars i begudes, el que pot portar-los a un estat de malnutrició o fins i tot desnutrició. Per això, els experts han recomanat primar el consum de verdures i hortalisses, acompanyades de cereals integrals i proteïnes magres com el pollastre i el gall dindi, a més de peix.

L'activitat física i un estil de vida cardiosaludable són clau per a un bon envelliment físic, psíquic i social. L'OMS recomana realitzar 30 minuts al dia d'exercici per prevenir l'ictus, i l'edat no ha de ser un obstacle per a això.