La salut de la gent gran s'ha de mesurar en termes de funció i no de malaltia, ja que és aquella la que determina l'expectativa de vida, la qualitat de vida i els recursos o suports que necessitarà cada població. L'objectiu és mantenir un nivell de funció que permeti el major grau d'autonomia possible en cada cas.

Les caigudes representen la segona causa mundial de mort per lesions accidentals o no intencionals. A més, les persones majors de 65 anys són les que pateixen més caigudes mortals. Cada any es produeixen 37,3 milions de caigudes que requereixen atenció mèdica. Precisament, el 75% de les caigudes es produeixen en persones majors de 65 anys.

Així ho alerta l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al mateix temps que adverteix que l'edat és un dels principals factors de risc de les caigudes. «Els ancians són els que corren un major risc de mort o de lesió greu per caigudes i el risc augmenta amb l'edat».

D'aquí esdevé la importància de prevenir les caigudes en aquest segment d'edat per les seves conseqüències clíniques i també per la pèrdua en la qualitat de vida que poden suposar.

Bona il·luminació

Assegureu-vos que la casa té bona il·luminació, de manera que s'eviti ensopegar amb objectes que són difícils de veure. Instal·lar llums nocturns al passadís, vestíbul, dormitori i bany són una bona solució.

Catifes o estores ben subjectades

Les catifes han d'estar ben subjectes a terra o disposar de superfícies antilliscant, igual que les estores de l'entrada a l'habitatge, del menjador o del lavabo.

Recollir els cables

Els cables de l'electricitat no han d'estar a terra o en zones de pas. Es poden lligar amb un cordill, quan el cable és molt llarg.

Adaptar el bany

Una de les principals reformes en un habitatge on viu gent gran és l'adaptació del lavabo. Es recomana posar baranes al lavabo, per a l'ús de la banyera, dutxa i vàter; així com substituïu la banyera per una dutxa.

Escales amb baranes

No s'han d'utilitzar escales sense baranes, assegureu-vos que estan ben il·luminades.

Alçada correcta

No poseu les coses ni massa altes ni massa baixes, que tot estigui a l'abast de la mà, per d'aquesta manera evitar l'ús d'escales i una possible caiguda.

Bon calçat

Sempre que es pugui s'haurien d'utilitzar sabates de sola antilliscant, així com de taló baix. També s'ha d'evitar portar sandàlies i xancletes, per prevenir ensopegades.

Bastó o caminador

Si no sent seguretat en caminar, la millor opció és utilitzar un bastó o un caminador, així augmentarà la seva base de suport.

Truc per aixecar-se

Abans d'aixecar-se del llit, d'una cadira o de qualsevol lloc, es recomana seure uns minuts a la vora abans de posar-se dret. Així s'eviten moltes caigudes.

Revisió al metge

Si un nota marejos o disminució de la visió, ha de consultar el metge, ja que aquests dos factors poden ocasionar caigudes.