Els problemes de mobilitat associats amb l'edat dificulten els desplaçaments i l'autonomia de les persones grans, inclús dins la pròpia llar. Les escales esdevenen un dels principals obstacles a superar diàriament, i s'han convertit en la primera causa de les caigudes dins i fora de casa. Un acte tan senzill com pujar i baixar les escales lliurement implica un sobreesforç i un vertader risc a les persones d'avançada edat, fins al fet de plantejar-se, en algunes ocasions, canviar d'habitatge o anar a viure a una residència.

En moltes ocasions, a tothom li agradaria quedar-se a casa seva, però cal fer-ho amb les condicions òptimes per conviure en un espai accessible. En aquest sentit i, amb la finalitat de minimitzar el risc de caigudes, millorar l'autonomia de les persones grans i garantir la màxima seguretat als usuaris (sense dependre de tercers), Válida sin barreras posa a l'abast del seus clients tot un ampli ventall de solucions de remuntadors per millorar la qualitat de vida: cadires pujaescales, plataformes remuntadores i minielevadors.

Les cadires per superar escales són perfectes per als habitatges unifamiliars. Serveixen per pujar d'una planta a una altra de forma asseguda, sense esforç, amb total seguretat i sense cap risc de caure. Les cadires per pujar escales són perfectes per a les persones d'avançada edat i per a aquelles amb mobilitat reduïda; són molt còmodes, s'instal·len ràpidament i sense fer obres a casa. Així mateix, els remuntadors de cadira també són ideals per instal·lar-los al portal d'una comunitat de veïns, ja que ocupen molt poc espai.

Puc instal·lar un remuntador de cadira a casa meva?

Per descomptat que sí.

El primer que s'ha de saber és que tots els remuntadors de cadira es fan a mida de cada tipus d'escala. Per aquest motiu, un assessor tècnic ha de, primerament, visitar el lloc on es troba la seva escala i prendre les mides necessàries. Válida sin barreras ofereix visita a domicili i assessorament tècnic gratuït i sense compromís. Seguidament, l'assessor indicarà quin tipus de cadira és la més indicada per a l'escala i el seu tipus de necessitat. A continuació, oferirà un pressupost a mida. És important recalcar la importància que l'assessor visiti la casa, ja que cada escala és diferent, ja sigui en forma (hi ha escales rectes i escales corbes) i en recorregut (per exemple, no té el mateix cost un remuntador de cadira per pujar una planta que un altre per pujar dues plantes).

Existeixen remuntadors de cadira per a exterior?

Efectivament. Válida sin barreras disposa de models de cadira pujaescales especialment dissenyats per a la intempèrie i preparats per fer front a les inclemències del temps sense que s'espatllin. Aquests remuntadors de cadira són perfectes per a aquelles persones amb mobilitat reduïda que volen accedir, per exemple, al pati o al jardí.

Què diferencia Válida sin barreras de les altres empreses que també venen remuntadors de cadira?

Válida sin barreras és, primer de tot, una empresa d'aquí, de Girona. O sigui, una empresa compromesa amb el territori i propera. A més, a dia d'avui és l'empresa nacional número 1 en vendes a tot el país. Aquesta dada, juntament amb els més de 20 anys d'especialització en el sector de l'accessibilitat, posicionen Válida sin barreras com a empresa de referència en solucions per superar escales. Válida sin barreras és, per tant, sinònim d'experiència, de confiança i tota una garantia de feina ben feta.

Així mateix, treballa amb les millors marques del mercat per oferir la màxima qualitat en les seves màquines, fabricades totes elles a la Unió Europea i que compleixen amb els més rigorosos estàndards de qualitat i seguretat. Válida sin barreras, a més, disposa del catàleg de productes en accessibilitat més complet del mercat i d'un equip de professionals format per enginyers i tècnics altament qualificats. Altrament i, per a la tranquil·litat dels seus clients, Válida sin barreras disposa d'un Servei d'Assistència Tècnica per oferir un manteniment preventiu de la màquina, allargar la seva vida útil i realitzar reparacions en cas d'emergència.

És molt car instal·lar un remuntador de cadira?

Es tendeix a creure que instal·lar un remuntador de cadira a casa és un luxe, però no és així. No és cap luxe, és una necessitat. És una ajuda per millorar la qualitat de vida de les persones grans i de les que tenen mobilitat reduïda. Davant d'aquesta necessitat cal saber que existeixen models de cadira per a totes les butxaques. Tot dependrà del tipus d'escala, del recorregut, de la cadira escollida i dels opcionals. Per això, des de Válida sin barrera animen els gironins que demanin un pressupost sense compromís al telèfon gratuït 900 414 000, o bé enviant un correu electrònic a info@validasinbarreras.com.

Quines altres solucions existeixen a part dels remuntadors de cadira?

Válida sin barreras disposa de moltes altres ajudes tècniques per a l'accessibilitat. Les plataformes i els minielevadors en són un exemple.

Les plataformes per superar escales estan dissenyades perquè les persones que es desplacen en cadira de rodes puguin pujar i baixar les escales autònomament. Estan indicades per a l'entrada dels edificis (tant públics com privats) i també per a fer accessible qualsevol tipus de negoci. Les plataformes són plegables, ocupen poc espai allà on van instal·lades i queden perfectament integrades amb l'entorn. Es poden instal·lar tant en escales rectes com en escales corbes, així també en espais interiors i a l'exterior.

Válida sin barreras també disposa de minielevadors, especialment indicats per a comunitats de veïns per tal de superar les escales i desnivells que, sovint, separen l'entrada d'un edifici del replà on es troba l'ascensor. Aquests elevadors de curt recorregut estan indicats per a tothom (amb o sense discapacitat) i per a múltiples utilitats, ja sigui per pujar-hi també el cotxet del nen o el carro de la compra. Per tant, l'accessibilitat és un bé comú del qual tothom es pot beneficiar.

Què diu la llei pel que fa a l'adaptació d'edificis i millora de l'accessibilitat?

A dia d'avui, a Catalunya, només un 0,6% dels edificis d'habitatges són accessibles per a les persones amb discapacitat o amb mobilitat reduïda. La presència de graons a l'entrada dels edificis o la presència d'escales entre el replà principal i aquell on es troba l'ascensor suposa, sovint, un veritable obstacle per a les persones grans i, sobretot, per a aquelles persones que es desplacen en cadira de rodes. En aquest sentit, la inaccessibilitat segueix sent, avui dia, una realitat. Sobretot aquella que limita i impedeix a les persones del dret de poder accedir al seu habitatge d'una forma lliure i autònoma.

En referència a l'adaptació d'edificis cal de recordar que, malgrat haber finalitzat el termini perquè totes les comunitats de propietaris compleixin amb els requisits d'accessibilitat universal, qualsevol veí amb discapacitat o més gran de 70 anys pot obligar els veïns a reformar un espai comú de l'edifici per a que sigui accessible.

La reforma dels elements comuns per garantir l'accessibilitat és responsabilitat i obligació de tota la comunitat (no únicament de la persona afectada). L'única condició que indica la llei és que les reformes o els ajustos han de ser raonables i que la despesa no ha de superar les dotze mensualitats ordinàries de despeses comunes. En aquest sentit, la despesa ha de ser assumida per tots els propietaris.

Válida sin barreras, empresa de referència en la supressió de barreres arquitectòniques, recomana que, davant de qualsevol dubte a l'hora d'adaptar un edifici (ajudes tècniques, normativa, subvencions), es consulti prèviament amb un professional especialitzat en la matèria.