La principal contribució dels avis a la societat en el seu conjunt és l'ajut econòmic (37,7%), per davant de mantenir la família unida (25,7%), tenir cura d'altres membres d'aquesta (23 , 8%) o donar afecte (23,4%) i consells (23,1%). Així ho corrabora el Baròmetre d'Opinió, publicat el mes d'abril passat, i realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

En relació amb el tipus d'activitats que comparteix o ha compartit amb els seus avis, el 90,7% s'hi reuneix o s'hi ha reunit per celebrar dies especials com el Nadal o els aniversaris; al 84,1% li expliquen o li han explicat històries sobre la família; el 69,5%, juga o ha jugat amb ells; el 66%, hi passa o hi ha passat temporades i viu o ha viscut amb ells.

Així mateix, un 29,9% dels espanyols assegura que els seus avis l'ajuden o l'han ajudat econòmicament; amb les tasques domèstiques (27,4%); amb els estudis (19,4%); i amb la cura dels fills (13,6%). A més, un 5,3% diu que sí comparteix o ha compartit amb els seus avis un grup de missatgeria (WhatsApp) o xarxa social virtual.

Sobre les relacions entre diferents membres de la família, un 27,9% dels enquestats en aquest baròmetre assegura tenir relació amb els seus nets; un 3,2% amb els seus besnets; un 24,4% amb els seus avis i un 1,1% amb els seus besavis. Així mateix, un 53% dels enquestats diuen que mai s'ha cuidat de familiars majors de 65 anys ni els han ajudat en tasques domèstiques, i el 25,9% assenyala que ho fa ocasionalment.

D'altra banda, a la pregunta sobre com es comporten els joves amb les persones grans, el 41,8% pensa que amb indiferència i falta d'interès; el 27,4% amb educació i respecte, el 12,1% malament i menyspreu i el 9,8% amb proximitat i afecte. I a l'inrevés, sobre el comportament de la gent gran amb les persones joves, la majoria (45,6%) creu que amb educació i respecte, seguit d'un 30,5% que considera que amb proximitat i afecte.

Respecte a l'atenció de fills a pares en comparació amb les generacions anteriors, un 59,1% dels enquestats creu que és pitjor que abans; el 25,7% la veu igual; i un 5,8% millor que abans.

Segons l'estudi, la majoria diu que té una millor relació amb la seva mare que amb el seu pare. El 45,5% considera totalment satisfactòria la relació amb la seva mare, enfront del 31,9% que així la veu amb el seu pare. El 13,3% qualifica de totalment satisfactòria la seva relació amb els avis, i el 20,5% opina el mateix de la relació amb els seus sogres.

Sobre les ajudes al cercle social més proper, la majoria dels enquestats (un 74,2%) reconeix haver donat suport emocionalment a algun familiar, amic o veí en els últims sis mesos, i el 61% admet haver rebut aquest ànim.