Tercera edat

Assistència a domicili i a distància

El Servei d'Atenció Domiciliària treballa per millorar la qualitat de vida de les persones al seu domicili. Els serveis de telealarma i teleassistència són una opció per a les persones que viuen de manera autònoma

29-05-2019Meneame
Servei d'atenció domiciliària
Servei d'atenció domiciliària.  | DdG.

DDG | GIRONA El Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) és una de les opcions per a l'atenció de les persones grans que es troben, per motius físics o socials, en situacions de manca d'autonomia temporal o permanent per poder realitzar les tasques habituals de la vida quotidiana.

El servei inclou dues ajudes:
- Atenció de les necessitats de la llar: neteja de la llar, fer el llit, fer el menjar i rentar la roba, entre d'altres.
- Cura personal: donar ajuda per realitzar totes aquelles accions relacionades amb la cura personal, com la higiene, vestir-se i desvertir-se i repassar i cosir la roba d'ús personal, entre d'altres.
- Ajuda familiar i veïnal: ensenyar tècniques de mobilitat i altres als familiars i persones properes.

El propòsit d'aquest servei és mantenir la persona al seu domicili, millorar-ne la qualitat de vida atenent les diferents situacions de necessitat en què es troba o que es poden presentar. També es consideren assistència a domicili els serveis de les tecnologies de suport i cura (serveis de telealarma i teleassistència). La teleassistència és un servei que ofereix atenció permanent a distància i assegura una resposta ràpida davant de qualsevol situació d'urgència amb la qual es pot trobar la persona al seu domicili, com per exemple caigudes, problemes de salut que puguin requerir la intervenció dels serveis d'emergència, entre d'altres. El servei de telearma és una central domèstica d'alarmes connectada telefònicament amb un centre de control que disposa de recursos humans i tècnics per donar una resposta immediata a les diferents situacions d'emergència.

També compten amb el servei RESPIR, un programa d'atenció residencial temporal per a persones amb un determinat grau de dependència per raons d'edat i /o discapacitat. La finalitat és millorar la qualitat de vida dels cuidadors proporcionant-los un temps de descans i donar resposta a determinades situacions familiars imprevistes. És important que comptem amb una llar accessible per facilitar la nostra quotidianitat i millorar la nostra qualitat de vida. I alhora, contemplar les ajudes tècniques: els productes i tecnologies que faciliten la mobilitat com el calçat adequat o la cadira de rodes. Com a altra alternativa existeixen les residències, els centres de dia o els habitatges tutelats.