Tercera edat

Els beneficis de la musicoteràpia

La música és activadora de les neurones i millora l'activitat cerebral. L'entrenament musical beneficia les persones grans i compensa alguns dels efectes del deteriorament que es produeix durant l'envelliment

29-05-2019Meneame
La música aporta molts beneficis a la tercera edat
La música aporta molts beneficis a la tercera edat.  | DdG.

DDG | GIRONA La música és una font de benestar per a les persones grans en l'àmbit físic, mental i social. Ens ajuda a relaxar-nos, a millorar el nostre estat d'ànim i la nostra qualitat de vida. Els científics aposten pel fort vincle entre la música i el cervell mitjançant les connexions neuronals. Experimentar activament els sons, en el transcurs de la nostra vida, té un profund efecte en el funcionament del sistema nerviós, atès que els tons musicals activen aquest sistema.

Segons ells, a través de l'entrenament musical, fins i tot en etapes avançades de la vida, es podria potenciar el processament mental i obtenir efectes positius. Un d'aquests efectes seria la reducció de la pèrdua de memòria, i és que les regions cerebrals que s'impliquen en la pràctica musical també s'utilitzen per a d'altres funcions com el llenguatge o la memòria.

Alguns dels beneficis que aporta la música en les persones grans són:
- Millorar la capacitat d'aprenentatge i de comunicació.
- Incrementar el bon humor i ser un estímul de felicitat.
- Alleujar el dolor crònic i superar els estats depressius o d'angoixa.
- Millorar l'equilibri i evitar el risc de caigudes.

Tocar un instrument musical requereix hores de pràctica. El deteriorament de la memòria auditiva o la capacitat d'escoltar i mantenir una conversa s'alenteix en persones que han tocat un instrument durant la seva vida. Cantar també és molt positiu perquè ens ajuda a entrenar la respiració. A més si es realitza en un grup de cant, també ens aportarà molts beneficis de socialització. Si a més es fan classes de dansa, ajudarà a reduir el risc de caigues, perquè ballar millora l'equilibri i la capacitat per caminar.

A banda de tot això, la música és beneficiosa per aconseguir una comunicació amb les persones amb les quals no funciona a través del llenguatge parlat. La música ens permet experimentar plaer i enfortir els vincles afectius dins d'un grup.

Musicoteràpia

La musicoteràpia consisteix en l'ús de la música i dels seus elements amb finalitats terapèutiques, afavorint la comunicació, millorant l'autoestima i l'estat d'ànim. També incentiva el moviment, l'expressió i la creativitat. Actualment, s'ha estès per tot el món com una disciplina de la salut.

La musicoteràpia aporta beneficis cognitius, per exemple, ajuda a mantenir o millorar les habilitats verbals, estimula la memòria, ajuda a mantenir l'atenció i incentiva la creativitat. També aporta beneficis físics perquè actua com a estímul sensorial, és relaxant, activa el sistema motor i millora la coordinació dels moviments a més d'ajudar a millorar la mobilitat de les articulacions i a augmentar la força muscular. I a més de tots aquests també aporta beneficis socials, emocionals i espirituals com fomentar la participació, la interacció i la comunicació social en un grup; millora l'estat d'ànim i l'autoestima; permet aflorar i ressorgir emocions i millora l'expressió verbal i la no verbal.

La musicoteràpia és un dels tractaments més eficaços per a les persones grans que pateixen determinades malalties com Parkinson, Huntington, Alzheimer, traumatisme cerebral o autisme, entre d'altres. En les persones amb Parkinson, treballar amb patrons rítmics regulars i constants permet millorar les funcions motores. En les persones amb demència que es troben en una fase lleu o moderada permet preservar les capacitats cognitives i funcionals, també és un efecte calmant i ajuda a mantenir l'atenció en una sola cosa. En un estat avançat en el qual la persona hagi perdut la capacitat de processar el llenguatge, encara té la capacitat de processar la música i es converteix en una via per connectar-se amb ells mateixos i l'entorn.

Amb la música com a element principal es fan sessions de relaxació, sessions d'estimulació cognitiva i expressió emocional, sessions de teràpia ocupacional i de psicomotricitat. També es pot utilitzar de manera lúdica, cosa que també enforteix la capacitat de concentració, motivació i comunicació d'una persona. Es facilita així que després sigui molt més receptiva a l'hora de realitzar sessions de musicoteràpia.