Són moltes les persones que busquen un entreteniment un cop s’han jubilat. La jubilació tanca les portes laborals, però et pot obrir una finestra al món. Tot el temps que es dedicava a la feina ara queda lliure per fer el que vingui més de gust. Actualment el nombre de persones considerades «de tercera edat», a partir dels 65, ha augmentat considerablement i l’esperança de vida, encara molt més. Ja no s’envelleix de la mateixa manera i la gent gran és molt més autònoma i independent que abans. Ara la capacitat d’acceptació i adaptació a l’envelliment és molt més difícil i moltes persones no es volen jubilar. Existeixen diverses opcions per ocupar el temps i mantenir un estil de vida actiu. Hi ha diferents organitzacions que tenen l’objectiu de mantenir la gent gran activa.

Voluntariat

Un dels projectes més coneguts és el del voluntariat. N’hi ha de diferents tipus:

- Voluntariat social, que dona suport a la integració social dels col·lectius desfavorits.

- Voluntariat cultural, que promou la cultura popular, la docència, la formació permanent i la dinamització cultural.

- Voluntariat comunitari, que fomenta la participació ciutadana i l’associacionisme.

L’objectiu de la majoria és generar una xarxa de persones que destinin una part del seu temps a compartir moments i conversa amb altres persones.

La feina que realitzen no és només una forma de participar socialment, sinó que és una ajuda per al sector en el qual es fa. Els voluntariats no són només positius per a la gent gran, són un intercanvi, donat que l’altra part rep el saber i l’experiència de les persones grans.

<img alt="" src="/elementosWeb/especiales/DGI/Image/esp1270/voluntariats.jpg" style="width: 690px; height: 391px;" />

Activitats esportives

Hi ha altres opcions a banda dels voluntariats que són les més triades, com per exemple les activitats esportives. La pràctica d’exercici físic en la gent gran és molt positiva, donats els beneficis que aquesta activitat proporciona a totes les persones que la realitzen, però també en consideració a les limitacions i els problemes físics i mentals que el col·lectiu pot patir en aquests moments de la seva vida.

L’Organització Mundial de la Salut recomana que les persones majors de 65 anys incorporin trenta minuts d’activitat física a la seva vida diària. La pràctica de l’activitat física ajuda les persones grans a mantenir i restablir la força, l’equilibri, la flexibilitat i la resistència de l’aparell circulatori.

Tot això fa que augmenti la força i la resistència muscular, cosa que facilita pujar escales i portar bosses. A mesura que s’envelleix, la majoria de les persones perden entre el 20% i el 40% del teixit muscular. Els exercicis de força ajuden a restablir aquesta pèrdua. També milloren l’equilibri, cosa que ajuda a prevenir les caigudes. Ser més flexible ajuda a recuperar-se més ràpidament de les lesions. L’exercici o l’activitat física ajuden a sentir-se millor i a gaudir més de la vida.

El portal web FiraGran proposa diferents activitats que es poden realitzar sols o en grup, sempre que el professional sanitari ho aprovi, sobretot si es té algun problema de salut o es prenen medicaments: jugar amb els nets, apuntar-se a un grup per realitzar caminades, gaudir activament de l’oci realitzant activitats com la petanca, taitxí, ioga, activitats aquàtiques o balls de saló, col·laborar com a voluntaris, fer feines de casa, realitzar activitats a l’hort o al jardí.

La Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) impulsa programes per treballar l’activitat física i aspectes com la dietètica, la nutrició, la ment o la higiene postural per mantenir-se en forma. Aquests programes es complementen amb un total de seixanta hores d’activitat física per a cada grup i xerrades i tallers per enfortir el coneixement del funcionament de l’organisme en el procés d’envelliment.

Activitats educatives

A banda de l’exercici físic, també es potencia molt l’exercici mental. A diversos llocs s’han generat les aules d'extensió universitària per a la gent gran. L'objectiu principal és millorar la qualitat de vida de la gent gran seguint el camí de la cultura. A Girona trobem les Aules d’extensió universitària a la Casa de Cultura. Les Aules són un espai de formació permanent adreçat a la gent gran amb inquietuds culturals que vol disposar d’un lloc de trobada per aprendre, formar-se i discutir sobre temes del seu interès.

Altres llocs proposen diverses activitats de formació, com per exemple «activitats de relació», que és un espai de trobada on els usuaris assisteixen durant les tardes per jugar a jocs de taula (o altres activitats com llegir la premsa). En aquest espai els mateixos usuaris interactuen entre si, i es fomenta la comunicació. Les activitats de formació són activitats dirigides que tenen per objectiu fomentar el coneixement i les capacitats i aptituds personals. S’hi fan tallers diferents d’informàtica, de memòria, de lectura, de català o de manualitats. També s’ofereixen balls de saló, tallers de benestar emocional, o xerrades per a un envelliment actiu sobre salut. Molts altres opten per participar en una coral o colla sardanista.

Vida associativa

La majoria dels ajuntaments preveuen un teixit i la creació d’espais on la gent gran pugui dur a terme una vida associativa i trobar diferents centres o entitats on puguin desenvolupar-se. Aquestes entitats, amb les activitats que impulsen, busquen prevenir l’aïllament de les persones grans fomentant-ne la participació social i l’apoderament a partir de diferents programes i activitats. També hi ha molts centres de dia que desenvolupen aquesta feina i que acullen molts residents diürns per fer activitats diverses. Tot això els manté ocupats, i facilita que s’eviti la soledat i el ­deteriorament físic i mental. A més, així se senten part de la societat i no com un col·lectiu menystingut.