Tercera edat
Entrevista a Roger Busqué, director de Residencial Gerunda

Roger Busqué: «A Sanitas Gerunda estem on la persona gran necessita, ara també a domicili amb el nou servei ´A casa amb tu´»

L'equip està especialitzat en demència i són l'únic centre lliure de contencions autoritzat i certificat de la província de Girona

29-05-2019Meneame
Roger Busqué, director del centre
Roger Busqué, director del centre.  | DdG.

AGNÈS SANTOS Sanitas Gerunda és una residència i centre de dia de Girona que pertany al Grup Sanitas. Actualment també ofereix atenció domiciliària.

Què us fa diferents d'altres residències?
Som més que una residència. Comptem amb un centre de dia per a gent més autònoma i un altre integrat a la residència per a gent més dependent que necessiten més cures assistencials, i ara també podem atendre’ls a casa seva amb l’innovador servei d'atenció domiciliària «A casa amb tu».

Quan fa que teniu aquest servei?
A Girona, des de l'octubre, tot i que Sanitas ha fet proves pilot a la resta de l'estat espanyol. Som el quart centre que comencem aquesta activitat. Des de llavors 23 persones fan ús d’aquest servei.

Com funciona?
Ara quan atenem una visita podem orientar i assessorar la millor relació qualitat-preu segons les seves necessitats. Per exemple, si és una patologia molt important en gent gran que no poden estar a casa, els cuidem 24 h a la residència. Si són persones que necessiten fer un envelliment actiu potenciant la part física i psicològica ho poden fer en el nostre centre de dia, el qual tenim obert fins a 12 h al dia, i si necessiten fer tot això a domicili, poden exportar tots aquests serveis a la llar. No ho fem des d’un punt de vista de cuidador, això ho fa el SAD, nosaltres el que fem és cuidar la persona i exportar tota aquella experiència i serveis que tenim a la residència a domicili realitzant un control integral.

Quina periodicitat tenen els vostres serveis?
Cada servei és diferent. A la residència hi poden estar per estades temporals o permanents 24 h al dia 365 dies a l'any. El centre de dia el poden utilitzar des d'una hora al dia a 12 h diàries i els dies que ­vulguin a la setmana; és molt ­personalitzat. El servei «A casa amb tu» funciona segons la necessitat del pacient i tota la gestió integral del seu cas mèdic la controlem des de la residència i la fem al ­domicili.

Per què vau creure que era necessària aquesta assistència sanitària?
Cada vegada ens agrada més gestionar i decidir els nostres serveis. Hi ha gent que té necessitat de socialitzar-se i vol assistir a residències o centres de dia, però hi ha gent que no la té i prefereix aquesta atenció a casa. Molta gent ens ho demanava i ho vam començar a edificar. Els serveis d’atenció a domicili ja existien, però l’opció de tenir tots els serveis que ofereix la residència amb equip professional no es trobava al mercat.

Quina evolució veieu en els usuaris?
Es veu un canvi molt important tant per als residents com per a les famílies. Quan algú té una demència no només ho pateix el pacient, també la família. Per una banda, nosaltres, com a experts, podem cuidar molt bé els pacients i fer que les famílies puguin descansar. De tots els residents que inicien qualsevol dels nostres serveis, en fem una valoració geriàtrica inicial gratuïta. Aquesta valoració, en forma de PAI (Pla d’Atenció Individual), ens serveix per veure el progrés de l’usuari i posar objectius assistencials de millora consensuats amb la família.

<img alt="" src="/elementosWeb/especiales/DGI/Image/esp1270/roger-busque.jpg" style="width: 690px; height: 327px;" />

Realitzeu tallers o esdeveniments que els residents puguin fer conjuntament amb les famílies?
Un dilluns al mes fem portes obertes i realitzem un grup de suport de famílies amb familiars amb etapes inicials o avançades de demència guiat per la nostra terapeuta. Això va bé perquè tothom expliqui la seva experiència i pugui proposar estratègies perquè els puguem cuidar millor, tant si s’estan al domicili com a la residència.

Quins són els vostres punts forts?
En l’àmbit de Sanitas tenim dos punts molt forts: un és que som experts en les cures a persones amb demència i també estem especialitzats en recuperacions i rehabilitacions. Tenim plantes d'unitats de demència i un equip especialitzat. En demència tenim una planta molt innovadora en la qual hem adaptat els espais per fer zones d’estimulació cognitiva i visual i estem creant un bosc artificial dins la planta. L’hem creat pensant amb aquells residents que, degut a l’estat actual, no poden sortir a fora. No hi ha cap instal·lació a Girona com aquesta. Al centre de dia tenim molts programes de treball amb grups reduïts i venen pautats per l’equip professional i expert en demències de la residència. De la mateixa manera funciona amb l’atenció individual a domicili. A més som l'únic centre autoritzat i certificat de la província de Girona com a centre lliure de contencions per CEOMA.

Com els afecta l’estat d’ànim la falta de mobilitat?
Tenir una persona amb contencions a una cadira o bé al llit li crea una angoixa constant, i per tant no és la millor manera de cuidar les persones grans; els hem de potenciar la mobilitat lliure. Tots els equips professionals hem de fer un esforç per cuidar les persones sense utilitzar les contencions, ni físiques ni farmacològiques. Nosaltres hem ensenyat i ens agradarà seguir-ho fent altres residències de la província perquè es puguin adaptar a aquesta millora de cures, és a dir, cuidar sense utilitzar contencions.

Com es tria la medicació d'un pacient?
Nosaltres tenim una doctora pròpia. Quan arriba un resident amb una medicació determinada es posa en qüestió i valorem si és necessària o no. Aquí tenim l'objectiu de reduir els polifàrmacs i els psicotròpics. Moltes persones en entrar a la nostra residència han reduït la seva medicació.

Com sol reaccionar la gent gran quan entra a la residència?
Al principi costa, necessiten un espai i un temps d'adaptació. Quan hi ingressen, és perquè hi ha una necessitat. En aquest moment la nostra psicòloga fa un paper important de contacte amb la persona ingressada i amb la família, per comprovar si tot va bé o cal fer millores. La comunicació és essencial sobretot els primers dies, i si veiem alguna cosa que no va bé busquem alternatives. Alhora posem a la disposició de les famílies l’aplicació gratuïta «Sanitas Mayores», en la qual poden veure el dia a dia del familiar a la residència des de la distància al seu smartphone.

És cert que als residents els va bé realitzar trobades intergeneracionals?
Sí, nosaltres col·laborem amb bastants voluntaris que gestiona l'animadora del centre. Fer l'intercanvi generacional crea una sinergia i una energia espectacular entre ells, la gent es transforma positivament. Aquests intercanvis són molt bons per a les dues parts.

Si algú no és de Sanitas pot accedir al centre?
Qualsevol usuari sigui o no de Sanitas pot venir. El fet de ser Sanitas fa que pertànyer a aquest gran grup ens doni molta força per fer projectes molt importants. Però, de fet, som una residència amb 90 places concertades (públiques) i 60 de privades. I les places privades ­tenen ajudes econòmiques tant en la residència com en el centre de dia.