Tercera edat

El tabú de la sexualitat

Hi ha molts factors psicosocials que han fet de la sexualitat un tabú a la tercera edat. Molts estudis asseguren que el sexe i el desig no desapareixen amb l'edat

29-05-2019Meneame
La sexualitat a la tercera edat segueix sent molt activa, sobretot en els homes
La sexualitat a la tercera edat segueix sent molt activa, sobretot en els homes.  | DdG.

DDG | GIRONA La sexualitat cada vegada és menys tabú en la nostra societat, però ho segueix sent en moltes generacions, sobretot en la de la tercera edat. És tant un tabú clínic com social. La vellesa és l'etapa més ignorada i descuidada quan parlem de sexualitat. Hi ha hagut molt poc interès entre els professionals i investigadors i molts estigmes i estereotips entre la societat.

El tabú de la sexualitat

Segons una investigació de la Universitat de Vic pel doctor Jordi Naudó, les persones grans reben el missatge que la sexualitat és inadequada. Hi ha molts factors psicosocials que han fet que la gent acabi interpretant aquest missatge: són una generació amb una història difícil, amb una educació esbiaixada i condicionada per la moral de la seva època. A més han tingut una nul·la educació sexual reglada.

El tema de la sexualitat, a causa d'una influència històrica, cultural i social, és tan tabú que sovint també queda fora dels límits clínics, es té en compte poc, i quan es fa, quasi sempre és de manera «oculta». Hi ha molts mites i creences al voltant de la sexualitat a la tercera edat, com per exemple que es perd el desig, que són asexuats o que els homes són impotents. A més els mitjans no contribueixen gaire que es normalitzi, ja que només se'n parla quan és un escàndol.

Amb tot això i que actualment impera ser productius i un cànon estètic a seguir, és fàcil que la tercera edat pensi que no és normal sentir atracció o desig. Però la capacitat d'estimar i donar afecte no es perd mai ni la capacitat per a les relacions íntimes i sexuals. Sexe també és fer-se petons, abraçar-se, acariciar-se, sentir intimitat o compartir. La sexualitat contribueix a l'autoestima, combatre la soledat, a tenir salut mental, sentir-se estimats, sentir plaer i sentir-se acceptats. Expressar afecte a través del cos millorarà la qualitat de vida. Les persones grans han de creure's l'interès i el seu dret per la sexualitat i el seu entorn ha de creure que el tenen i el respectin.

Un estudi d'Atlàntida diu que aquesta vivència es transforma al llarg de les diferents etapes vitals i que durant la vellesa prenen rellevància altres aspectes com l'afecte i la comunicació. La gent gran assegura que el contacte és diferent i que l'excitació sexual no té com a objectiu final l'orgasme. Les carícies i la comprensió dins la intimitat adquireixen protagonisme.

En referència a si la sexualitat va lligada a l'amor, hi ha diferències de gènere. El 100% d'homes asseguren que no i mantenen visions diferents d'una i altra experiència. Contràriament, el 95% de dones assegura que sí i afegeix que si no és així hauria de ser-ho.

Un estudi de l'Associació SIENA (serveis integrals per l'envelliment actiu) diu que el 65,9% de les persones grans asseguren que el sexe no desapareix amb l'edat. I una de cada tres persones més grans de 65 anys han practicat sexe en el darrer més. En el cas dels homes és més elevada.

Beneficis de la sexualitat

Practicar sexe té molts avantatges, no només relacionats amb el plaer, sinó que preveu malalties i ens ajuda a sentir-nos més vitals.La sexualitat està present en totes les etapes del procés vital.

Les relacions sexuals representen un exercici físic saludable capaç de disminuir la patologia cardiovascular, modular la tensió arterial i també disminuir el nombre de migranyes. Estimula el sistema immunitari i alhora dificulta la probabilitat de desenvolupar demència. A més afavoreix l'estat d'ànim, l'autoestima i la salut emocional. Com també facilita les probabilitats de disminució del càncer de pròstata.

Segons el portal web per a les persones grans de Catalunya, FiraGran, normalitzar la sexualitat entre les persones grans, respectant tendències, prioritats, gustos i creences, serveix per afavorir la comunicació sobre aquest aspecte, expressant opinions i dubtes que es puguin presentar en aquest àmbit de la vida.