Tercera edat

Viatjar quan ets gran: una necessitat

Viatjar aporta riquesa social, cultural i ajuda a trencar amb la monotonia. Hi ha molts programes i agències de viatges que s'especialitzen en les sortides per a la tercera edat, cada vegada són més variats i més llunyans

29-05-2019Meneame
Viatjar és una necessitat en molts aspectes per la nostra salut mental, física i el nostre estat anímic
Viatjar és una necessitat en molts aspectes per la nostra salut mental, física i el nostre estat anímic

AGNÈS SANTOS | GIRONA Viatjar no és només fer turisme, és un exercici d'aprenentatge que ens allunya de la rutina, ens permet conèixer-nos millor a nosaltres mateixos i ens posa a prova. Els motius pels qual decidim fer un viatge són diferents per a cada persona. La gent gran també necessita viatjar per mantenir una vida activa, per sentir-se vius, per seguir culturitzant-se i coneixent món, per conèixer gent nova i per trencar amb la monotonia. Ser gran no significa tenir l'obligació de deixar de viatjar, sinó que s'han de mantenir les passions.

Viatjar es converteix en una necessitat i no només per donar sentit al temps lliure, sinó perquè té efectes positius en l'autoestima i millora l'estat anímic. A més d'enfortir la memòria i el nivell d'atenció. La gent de la tercera edat actual són diferents de les d'altres dècades. No tots tenen els mateixos interessos, però en general han viatjat molt més i tenen un nivell cultural més alt i alguns també tenen coneixement d'idiomes.
Hi ha diferents programes que impulsen els viatges per a les persones de la tercera edat.

Un de molt conegut és l'IMSERSO que ofereix dos tipus de programes: el de turisme i el de termalisme. El primer té l'objectiu de proporcionar a les persones grans estades a la costa i turisme d'interior, contribuint així a millorar la seva qualitat de vida, salut i la prevenció de la dependència. El segon ofereix viatges a diferents centres termals per al relaxament de les persones que hi participin, a més d'una visita mèdica. També hi ha altres agències privades que organitzen viatges en grup per a la tercera edat. L'oferta és molt àmplia i variada i és que viatjar no ha de ser una limitació sinó una necessitat i avantatge per a tothom. Els clients principals solen ser les llars de jubilats, centres cívics o grups d'amics de més de 65 anys. Moltes persones aprofiten aquest moment, després de la jubilació, per atendre la necessitat de viatjar.

No només existeix l'opció de viatjar a zones que coneixem o properes, molta gent de la tercera edat, cada vegada es decanta més per fer viatges llargs a l'Àfrica, Àsia o Amèrica i a vegades fins i tot en solitari. També existeix l'opció d'anar de creuer, relaxar-se i conèixer món, a més de no haver-nos de preocupar d'organitzar res.

Abans de marxar és recomanable fer una bona planificació del viatge ja que a mesura que ens fem grans és possible que comptem amb necessitats que abans no teníem. Però amb una bona previsió el viatge sortirà com espereu. Alhora, es recomana arribar amb temps al lloc de sortida per evitar problemes. Les cues a vegades són interminables i el trànsit imprevisible, així que millor no confiar-se.

Pel que fa al menjar, a la tercera edat si la dieta equilibrada s'ha convertit en un costum, es converteix en una cosa irrenunciable, per això s'ha de vigilar i tenir moderació a l'hora de gaudir de noves gastronomies. Pel que fa a les cures sanitàries és important portar sempre la targeta per si sorgeix qualsevol imprevist i transportar els medicaments, en cas de seguir un tractament, per cobrir la totalitat del viatge. Per molt que la forma física sigui menor, el desig de viatjar no envelleix i el temps lliure agafa un sentit especial, convertint-se en una motivació.