El Departament d'Educació ha creat un programa d'innovació pedagògica perquè els estudiants que s'estan formant per ser professors de Secundària, Batxillerat, Formació Professional i idiomes facin pràctiques en una seixantena d'instituts de tot Catalunya. La finalitat és potenciar el concepte de centre formador dels instituts que s'acullin al programa, perquè siguin referència en la formació de professorat de Secundària.

Els instituts seran un espai d'aprenentatge on els estudiants podran veure i practicar totes les dimensions de l'acció educativa, com ara les programacions didàctiques, les avaluacions, el disseny d'activitats competencials, la gestió d'aula, el treball cooperatiu, les tutories grupals i individuals, el treball amb l'entorn i les reunions amb les famílies.

Educació acompanyarà els centres participants, que tindran reconeixement oficial. L'objectiu és afavorir la qualitat de l'oferta, la planificació de les actuacions i l'harmonització dels calendaris de l'estada al llarg del curs dels alumnes en pràctiques. El programa també aposta per la professionalització de la tasca docent, en estreta col·laboració amb les universitats. D'aquesta manera, posa èmfasi en el rol formador de tot l'equip docent, així com en la formació i la implicació de l'estudiant en pràctiques.

El programa preveu la incorporació d'un nombre significatiu d'estudiants en pràctiques en cada centre formador. D'aquesta manera, s'afavoreix la interacció pedagògica entre els mateixos alumnes, a diferència del que succeïa fins ara, en què el nombre d'estudiants en pràctiques a cada centre sol ser més baix. A més a més, els estudiants podran interaccionar amb tota la resta de docents.

Els instituts interessats a participar del programa poden lliurar la seva sol·licitud fins al 20 de setembre. El procés de selecció dels centres formadors es tancarà la primera quinzena d'octubre, moment en què Educació lliurarà la llista d'instituts a les universitats que imparteixen el màster, per tal que puguin programar les pràctiques del curs. A banda d'aquesta seixantena de centres formadors, els estudiants tindran també la possibilitat de fer pràctiques en altres instituts, com fins ara.

Per a la selecció dels centres participants, es tindran en compte diversos criteris, com la flexibilitat, la distribució territorial i la tipologia de centre, en entorns diversos. Es prioritzaran sobretot aquells centres innovadors que treballin de manera competencial i que fomentin el treball en equip.