A diferència d'altres tipus d'assegurances com les d'habitatge o cotxe, les de viatges no són percebudes pels usuaris com a necessàries i en la majoria de casos no es contracten, llevat d'excepcions com quan es tracta de viatges a països conflictius. Segons dades del Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE), només el 20% dels turistes espanyols disposa d'una assegurança de viatge quan realitza un desplaçament, enfront del 90% de països com Holanda o els Estats Units.

Val la pena llavors contractar una assegurança de viatge? La veritat és que, en general, la despesa és mínim i pot comportar un estalvi important si tenim un accident o requerim assistència sanitària a l'estranger. No obstant això, abans cal analitzar la situació sanitària del país al qual ens anem a desplaçar. Cal recordar que a Europa, les despeses sanitàries estan coberts en la seva major part pels serveis públics.

En funció del temps de viatge i les cobertures contractades, el cost d'una assegurança per a imprevistos d'última hora oscil·la entre els 25 i els 37 euros en països europeus, i entre 58 euros i 90 euros en altres llocs del món.

Per destinacions sense sanitat pública, com pot ser Estats Units, és recomanable ampliar les garanties almenys fins a 80.000 euros de cobertura mèdica. De fet, les assegurances mèdiques són els més sol·licitats. I és que la factura de patir un contratemps en un país estranger pot ascendir a 95.000 euros, segons estimacions de la patronal de les asseguradores Unespa.

Tipus d'assegurances

Per viatjar amb tranquil·litat i tenir una estada el més còmoda possible existeixen quatre tipus d'assegurances elementals: el bàsic, d'anul·lació i per aventures de risc.

- Assegurança bàsica: Ofereix una cobertura mínima. Sol estar inclòs en els paquets de vacances que ofereixen les agències de viatges i protegeixen davant de situacions com overbooking o retards.

- Dins de l'assegurança bàsica cal prestar molta atenció a l'assistència mèdica o sanitària. Ha d'incloure aspectes com les despeses mèdiques, repatriació o trasllat sanitari, trasllat per mort, o retorn anticipat per hospitalització.

Cal informar-se bé perquè no totes les atencions estan cobertes. D'aquesta manera, si el preu real de l'assistència rebuda és més gran que el mínim assegurat, llavors haurem d'abonar la diferència. Per això cal analitzar si ens convé ampliar les garanties i així evitar ensurts.

Altres aspectes a analitzar són la cobertura per robatoris i danys materials i la responsabilitat civil. En el primer cas, se sol incloure una compensació econòmica per pèrdua, danys o retard en el lliurament de l'equipatge, i en el segon, ens cobrirà les esquenes en cas que provoquem un accident.

- Assegurança de cancel·lació: Avui en dia és habitual contractar els viatges amb mesos d'antelació per aprofitar els descomptes que ofereixen les agències de viatges. Si ens veiem obligats a suspendre el desplaçament per qualsevol circumstància, amb una assegurança de cancel·lació ens tornaran l'import que correspongui sempre que estigui justificada l'anul·lació. Recordar que la cobertura d'aquest tipus de pòlisses acaba en el moment en què s'inicia el viatge i no cobreix altra incidència durant el mateix.

- Assegurança d'aventures de risc: Si tenim previst fer algun esport de risc durant el viatge (esquí, escalada, ràfting ...), és recomanable contractar una assegurança d'aquest tipus. Les asseguradores ofereixen diferents tipus de pòlisses, fins i tot personalitzades, que cobreixen contingències tan variades com un accident de caça, un imprevist en un safari o en una estació hivernal.