La seva màgia, misteri i història fan que les coves siguin un gran atractiu turístic per a molts.

Constituïdes per centenars de galeries, grutes i avencs, formacions de roca calcària i pintures rupestres, les coves no només atrauen experts espeleòlegs, també al gran públic, que se submergeix en elles per descobrir la seva riquesa arqueològica i la seva importància científica i històrica.

A continuació repassem 10 de les coves més espectaculars.

1. Altamira (Cantàbria)

És, sense cap dubte, una de les coves més famoses. Destaca per les seves espectaculars pintures rupestres que representen cavalls, cabres i bisons, principalment. Algunes de les representacions poden arribar a fer dos metres, sent úniques a la perfecció dels seus gravats. Al març del 2015 el Patronat del Museu Nacional i Centre d'Investigació d'Altamira va decidir mantenir el règim d'accés controlat i limitat a la cova, permetent només una visita a la setmana per a cinc persones, de 37 minuts de durada.

2. Tito Bustillo (Astúries)

Aquesta espectacular cova deu el seu nom a uns dels seus descobridors, Celestino'Tito' Bustillo, que va morir dies després de la troballa. Inclosa en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des de juliol del 2008, conserva 12 conjunts d'art rupestre que s'estenen per tota la cavitat.

Les seves pintures i gravats de signes, animals i representacions antropomorfes, fan que aquesta cova sigui un dels jaciments més complets de tota la Cornisa Cantàbrica.

3. Cova de las Calaveras (Alacant)

Situada al nord de la província d'Alacant, al municipi de Benidoleig, és una cavitat de 440 metres de longitud. Té aquest nom perquè en una expedició espeleòloga realitzada al segle XVII van ser trobades les restes de dotze persones. En altres incursions es van trobar restes arqueològiques com útils de sílex, destrals, puntes de fletxa i pedra per cuinar, provinents dels períodes paleolític mitjà i paleolític superior.

4. El Pindal (Astúries)

Situada a les rodalies de Colombres, pertanyent al concejo asturià de Ribadedeva, va ser descoberta en l'any 1908 i es tracta de la primera mostra de l'home prehistòric analitzada a Astúries.

Les seves pintures de color vermell mostren bisons, cérvols, cavalls i altres signes, que s'estenen al llarg de 300 metres.

Aquestes representacions es remunten al Paleolític Superior, aproximadament 18.000 anys enrere en el temps.

5. Gruta de les meravelles (Andalusia)

Aquesta gruta està situada en ple nucli urbà de la localitat d'Aracena a Huelva. La longitud total coneguda d'aquest complex subterrani és de 2.130 metres, dels quals 1.400 són visitables. En ella podem gaudir d'estalactites verticals i excèntriques, estalagmites, colades, cortines esmentades, aragonites... totes d'una bellesa excepcional.

6. Pozalagua (Biscaia)

Pertanyent al municipi biscaí de Carranza, la cova de Pozalagua va ser triada com el racó més bonic d'Espanya en l'any 2013 per la Guia Repsol.

Situada en un enclavament natural privilegiat, destaca per les seves enormes cavitats i, sobretot per les seves estalactites excèntriques, molt poc comuns.

Formada per una sala única de 125 metres de llarg, la seva bellesa i originalitat sorprenen el visitant.

7. El Soplau (Cantàbria)

Situada als municipis càntabres de Valdáliga i Rionansa i és una de les cavitats que tenen més quantitat de formacions geològiques. Vint metres és la longitud de les seves parets que daten del Mesozoic, tot i que únicament dues de les seves vuit galeries són les permeses per mostrar a les visites que s'acostin al lloc. La troballa, que en un altre temps va ser aprofitat per a l'extracció de minerals, posseeix un immens valor geològic que actualment es troba rigorosament protegit.

8. Coves del Drach (Mallorca)

Les Coves del Drach pertanyen al municipi mallorquí de Manacor. Està constituït per quatre grans cavitats i la seva profunditat arriba als 25 metres i la seva longitud els 2,4 quilòmetres.

Cova Negra, Cova Blanca, Cova de Lluís Salvador i Cova dels Francesos és la denominació de cadascuna de les seves galeries que es troben connectades entre si. La seva formació, que es creu que data del Miocè, es deu a l'acció de l'aigua de la mar Mediterrània en entrar a aquesta.

En el seu interior es troba el Llac Martel de 115 metres de longitud i 30 metres d'ample, i el qual es pot creuar amb barca.

9. Cova de Nerja (Màlaga)

Aquesta espectacular cova malaguenya va ser descoberta a mitjans del segle XX, i va ser declarada Monument Històric Artístic i Bé d'Interès Cultural pel Patrimoni Històric Espanyol. Les seves pintures, de 42.000 anys d'antiguitat, són considerades com les primeres obres d'art conegudes en la història de la humanitat.

10. Cova dels Verds (Lanzarote)

Aquesta d'origen volcànic està situada a la zona nord de l'illa de Lanzarote. Modelada per la calor de la lava volcànica, té uns 5.000 anys d'antiguitat.

La seva longitud des del volcà fins a la costa és d'aproximadament 7 quilòmetres i el seu recorregut total, que es perllonga sota el mar a través de l'anomenat Túnel de l'Atlàntida, és considerat el túnel de lava més llarg del món.