Les condicions naturals del Montsec li permeten aixoplugar-se sota el millor cel de Catalunya i un dels millors del món: baixa pluviometria, alt percentatge de nits serenes, bona estabilitat de les imatges i sobretot la constatació de la baixa contaminació lumínica. En aquestes característiques es fonamenta la seva elecció per construir-hi el Parc Astronòmic Montsec (PAM).

El cel del Montsec, ha estat reconegut i certificat com a Destinació Turística i Reserva Starlight pel Programa M&B de la Unesco. Aquesta distinció l'acredita com un dels millors cels del món per a l'observació astronòmica i per a la realització d'activitats turístiques basades en aquest recurs (valors científics, naturals, culturals i paisatgístics).

El parc està format per l'Observatori Astronòmic del Montsec (OadM), vessant científica i de recerca, i el Centre d'Observació de l'Univers (COU), vessant formativa-educativa i divulgativa-turística. Aquest darrer departament acosta el visitant al món de l'astronomia i al medi natural del Montsec, establint un nexe d'unió entre turisme i ciència.

L´observatori està format pel Planetari L'Ull del Montsec, una instal·lació excepcional única al món que consisteix en un planetari digital equipat amb un sistema de projecció 3D full dome (o en cúpula completa) que permet recrear el cel i projectar espectacles de realitat immersiva amb les més altes prestacions, gràcies al sistema 3D actiu.

Aquest equipament és alhora una plataforma per a l'observació del cel en directe. La seva cúpula de 12m de diàmetre i la paret frontal s'obren completament, de manera que deixen el visitant sota l'espectacular cel del Montsec.

El Parc de Telescopis, on hi ha tres observatoris, un d'ells, l'Observatori Aula, permet als visitants poder observar les estrelles, a traves de la projecció en vuit pantalles d'imatges de l'univers captades per un telescopi de 50 cm de diàmetre -completament controlat per l´ordinador-, i poder escoltar a la vegada les explicacions dels especialistes de l'observatori i interactuar amb la resta dels assistents a l'aula. El COU ofereix visites conduïdes nocturnes i diürnes.

Campanya 2017

En els nou anys que fa que funciona, el PAM ha rebut més de 200.000 visitants i a més, en cada curs més de 3.000 escolars hi fan activitats educatives. L'any 2016, amb 32.000 visitants, va ser el de més afluència de públic des de la inauguració i les previsions d´engany són de superar aquesta xifra rècord. Aquestes xifres són superiors a les establertes en l'estudi de viabilitat econòmica realitzat abans de la construcció del Parc i que establien un màxim de 30.000 visitants l'any. Aquestes excel·lents dades tenen encara més rellevància en l'impacte o retorn econòmic del PAM vers l'economia turística del Montsec.

En aquest sentit, cal remarcar que de forma voluntària l'equipament es va concebre i construir sense els serveis de restauració i allotjament, amb la intenció que els realitzés el sector privat instal·lat al territori. Amb aquesta idea originària i amb la forma de comercialització del Parc, amb oferta de paquets turístics organitzats en què a més de la visita al COU s'ofereix i ven l'allotjament, la manutenció i altres activitats i vistes al Montsec, l'impacte econòmic del funcionament del COU suposa anualment prop de dos milions d'ingressos pel al sector turístic del Montsec.

De moment, en el primer trimestre de 2017 les visites han tornat a augmentar prop del 10% en relació amb el mateix període de l'any 2016. Salvador Ribas, director científic del PAM, assenyala que «s'ha consolidat la línia ascendent de visitants de les últimes temporades». «En cas de seguir aquest augment, s'aconseguirà de nou arribar a una xifra rècord inimaginable que podria arribar a prop de 35.000 visitants (3.000 més que l'any passat), afegeix Josep Vilajoliu responsable de gestió del PAM. Aquesta temporada s´ha estrenat el nou espectacle audiovisual We are Stars - Som Estrelles a l´Ull del Montsec, on descobrirem com nosaltres i tot el que ens envolta està fet del material produït a l'interior dels estels.

Cicle de música

El pròxim 17 de juny començarà el cicle de Música sota les Estrelles, en el qual es preveu que assisteixin més de 1.000 persones en els set concerts programats fins al 18 de novembre de 2017. Aquest acte cultural, impulsat pel Parc Astronòmic del Montsec, s´ha consolidat en l´oferta cultural de Catalu­nya, sobretot en l´agenda de la música independent i projecció de grups i cantautors catalans.

Els encarregats de posar la música en aquesta edició seran: Slàinte, la Nuu, Trio Lycopersicon, Mazoni, Judit Neddermann, Xavier Monge Quartet&Viktorija Pilatovic i Gossos, que protagonitzaran els set concerts del VIII Cicle de Música Sota les Estrelles.