Al cor del santuari català a 300 metres de la Ciutat Medieval de Vilafranca de Conflent, als Pirineus Orientals, es troben les Grottes des Canalettes. Aquestes coves estan condicionades per tenir un gran aforament, però tanmateix la noció de descobriment i d’aventura són sempre presents al llarg del recorregut per les entranyes de la terra. Per perllongar el plaer de la visita i donar a les Grottes des Canalettes tot el seu valor de catedral natural, s’organitzen diferents espectacles de so i llum durant els mesos de juliol i agost. Es desenvolupen a «l’Auditori» de la cova i s’acompanyen amb temes populars com El condor pasa.

Són obres escollides d’entre les més boniques i les més conegudes del repertori clàssic. Altres cançons estan lligades a la història de la regió. Es pot citar en particular El cant dels ocells del gran violoncelista Pau Casals. Havent abandonat l’Espanya sota el règim militar del general Franco va instal·lar-se a Prades i hi va compondre aquesta peça.

En francès El cant dels ocells és un himne a la pau, esdevinguda aquesta La Gran Causa del mestre després del seu exili. El programa musical de so i llum comprèn igualment una peça inspirada en els llocs i especialment composada per l’ocasió per Benoît Grandjean titulada El passeig de les Grans CanaletTes.