La ciutat de Toledo es pot gaudir amb els cinc sentits en un recorregut de tot just un cap de setmana. Una opció perfecta per evadir-se en una escapada exprés, combinant els atractius culturals, la gastronomia i el relax a parts iguals. Anem per parts.

Admirant la riquesa toledana

El nucli històric toledà mereix una visita a consciència i resulta un autèntic regal per a la vista. Començar el recorregut al museu de Santa Cruz, format pels antics edificis de l´hospital homònim i el convent de Santa Fe, tots dos ubicats al costat de la plaça Zocodover. Caminar cap a l´Alcázar per observar la ciutat des de les seves torrasses.

Després d´obtenir tan bella estampa, ja estem preparats per a una de les visites clau: la Catedral. Tot i que es podria estar tot un dia visitant-la, resulta recomanable dedicar una hora i mitja aproximadament per veure la Capella dels Reis, la Custòdia d´or, els quadres de la Sagristia i el Cor. I, abans de dinar, suggereixo pujar a un altre mirador: l´església de Sant Ildefons, situada en el punt més alt de la ciutat.

Ja amb la panxa plena, haurem de posar rumb cap al call primer, fent ruta per l´església de Sant Tomé, la Sinagoga del Trànsit i la de Santa Maria la Blanca i el monestir de Sant Joan dels Reis, i el barri dels convents després, encadenant el de Sant Antoni, el de Sant Climent i el de les Agustines Calçades, fins arribar a la Mesquita del Crist de la Llum i la Porta del Sol.

L´aroma a vi i formatge manxec

Els carrers toledans també estan meravellosament envaïts de l´aroma a formatge i vi, dues delícies molt pròpies de la regió. La primera té fins i tot el museu del Queso Manchego, situat al costat de la Catedral, i és una parada obligatòria per als amants d´aquest producte mil·lenari. Aquí es podrà conèixer més sobre la seva història i elaboració, olorar i assaborir els millors formatges i maridar-los amb vins de la Manxa.

Encara que si de festins gastronòmics es tracta, caldrà degustar la cuina més tradicional de la regió en una infinitat de reconeguts restaurants, des de locals amb Estrella Michelin fins a exquisits menús de 10 euros. Un plaer per al paladar que pot arribar en petites dosis amb les tapes o en plats consistents com el cocido, les carcamusas, la perdiu, el cérvol o qualsevol plat de caça.

Qui triï les petites joies gastronòmiques, trobarà sis locals on gaudir de les tapes d´autor: provar la perdiu roja de Toledo amb sis aromes i el llom de cérvol amb reducció de syrah a Adolfo (Hombre de Palo, 7), degustar les típiques carcamusas i les croquetes de cua de bou a El Botero (Calle de la Ciudad, 5), les canyes d´albergínia amb salsa de mel i sèsam i el kumato amb mozarella i vinagreta d´alfàbrega a Alfileritos 24 (Alfileritos, 24), l´homenatge al nostre cochinillo o el chipirón i gamba amb salsa de formatge manxec a Palencia de Lara (Nuncio Viejo, 6), el rotllet d´ànec confitat amb col roya i el taco sandvitx de guacamole i salmó al Nuevo Almacén (Calle Nueva, 6) i la vieira rostida amb rovell trufada i la peça de carrabiner amb lletons de xai a Locum (Locum, 6).

Un viatge a través dels sentits

No pot tancar-se l´escapada a Toledo sense complaure l´oïda amb el folklore tradicional toledà, molt influenciat pels sons medievals i les influències àrabs. Ni sense palpar el preuat acer toledà, utilitzat en la fabricació d´armes de guerra. Una popularitat que ha convertit l´espasa en un símbol inconfusible de la ciutat.

On menjar?: Hacienda del Cardenal: Paseo de Recaredo 24 (el preu mitjà és de 30 euros)

On dormir?: Hotel Santa Isabel: Calle Sta. Isabel, 24 (el preu mitjà és de 50 euros)