En parlar de Javier Clemente, no ens enganyem, a tots ens vénen al cap els mateixos conceptes. El de Barakaldo, un gat vell, té un currículum gens envejable com a inquilí de banquetes dins i fora del nostre territori. La seva última aventura l'ha dut a Múrcia; un repte que va assolir la passada temporada per intentar redreçar el rumb d'un equip que, tot i tastar el regust amarg del descens, somia tornar a la màxima categoria.

Una fita que, a hores d'ara, sembla missió impossible. El Múrcia, després d'acabar el passat curs com a penúltim classificat de Primera, afrontava el retorn a la divisó de plata amb les il·lusions renovades. Clemente ha mantingut el bloc de l'any passat i, tot i vestir-lo amb alguns retocs, la imatge no s'allunya del desgavell de fa pocs mesos. Deu jornades han estat suficients per demostrar que, tot i les ganes, l'empenta i el caràcter que hi posen equip i entrenador, la cosa no acaba de funcionar.

Amb un quart de Lliga a la butxaca, el Múrcia no aixeca cap. Dues victòries, dos empats i sis derrotes deixen els homes de Javier Clemente quarts per la cua, en posicions de descens. Una situació que ha fet saltar l'alarma en més d'una ocasió a un entorn que comença a estar-ne fart del rendiment dels seus. I per si totes aquestes xifres no fan prou mal, l'estadística també deixa els murcians com un dels equips menys golejadors (8) i el segon conjunt més batut de tota la categoria (16).

Un balanç, però, que es maquilla amb l'acceptable actuació dels de Clemente a casa. Com a local, el Múrcia només ha perdut un dels cinc partits que ha disputat a La Nueva Condomina.

El bloc, "made in Clemente"

La mà del tècnic basc es nota en un equip que es basa en la fortaresa defensiva i l'olfacte golejador del serbi Despotovic com a principals armes. Un estil habitual en els seus equips durant els gairebé trenta anys com a entrenador.

La rereguarda guanya un enorme protagonisme al Múrcia. Amb el de Barakaldo al timó, la pissarra sol dibuixar una línia defensiva formada per cinc homes. Clemente aposta per Mejía i Peña com a puntals d'una defensa que sol completar amb l'aparició d'Ochoa, Lillo i De Coz.

Fins a quatre homes nodreixen un mig camp que combina múscul i talent, qualitats que homes com Guerreiro, Aquino o Capdevila s'encarreguen d'aportar. Una zona del camp encarregada d'aturar les envestides rivals i, sobretot, de facilitar pilotes a Despotovic. El serbi, una de les novetats al mercat de d'estiu, s'ha destacat com el killer del Múrcia. Ell solet (4 gols), és l'autor de la meitat dels vuit que fins al moment ha anotat el seu equip. I per si la pólvora de Despotovic estigués mullada, Clemente té Sikora i Dialiba com a recanvis de garanties per reforçar l'atac murcià.

En resum, un 5-4-1 en el seu màxim exponent; una defensa forta que, tot i fer aigües sovint, pot aixafar la jornada a qualsevol golejador; i, sobretot, un autèntic rematador. És, en definitiva, un bloc "made in Clemente"; un conjunt en hores baixes que espera la visita del Girona per intentar, d'una vegada, aixecar el cap.