El Barcelona va exhibir ahir una aclaparadora superioritat a l'estadi Vicente Calderón, on va anul·lar un decebedor Atlètic de Madrid i pràcticament va sentenciar el seu bitllet per als quarts de final de la Copa del Rei amb comoditat i amb tres gols de l'argentí Leo Messi, imparable per als locals. Ja el partit de tornada, la setmana que ve al Camp Nou, sembla un tràmit. Pel resultat i per la diferència actual entre els dos conjunts, demostrada ahir en l'anada, en la qual el blanc-i-vermells mai no van tenir opció. Ni amb onze, ni amb deu jugadors, quan Heitinga va ser expulsat en el minut 55.

D'entrada, la baixa de l'argentí Kun Agüero per una faringitis, encara que tampoc hagués estat titular per decisió tècnica del mexicà Javier Aguirre, o la suplència del txec Ujfalusi ja semblaven un avantatge per al Barcelona, que, per molt que Pep Guardiola donés descans a Eto'o, Víctor Valdés o Xavi i comptés amb les absències de Puyol, Márquez i Hleb, té un plantilla amplíssima. Sense aquests futbolistes, molts d'ells claus en la imparable trajectòria blaugrana aquesta temporada, l'equip del Barça era de màximes garanties. Hi eren l'argentí Leo Messi, Iniesta, Bojan Krkic, Dani Alves o Touré, encara que Guardiola va prescindir en l'onze del francès Thierry Henry.

Una paret a la banda dreta entre Messi i Alves li va bastar per desmuntar a la defensa local i deixar sol l'extrem argentí. No va dubtar amb un xut ras per batre a Coupet. El 0-1 va deixar en anècdota la prometedora arrencada de l'Atlètic, amb tres ocasions ­fruit de la mobilitat de Forlán i la rapidesa de Simao.

I aquí, amb avantatge en el marcador, el Barcelona, propietari absolut del centre del camp, va jugar amb la pilota (l'Atlètic hi corria darrere i no connectava tres passadess seguides). Amb la seva precisa, i enervant per al rival, mobilitat de la pilota el Barça va viure una transició plàcida cap al descans, només alterada per un xut aïllat de Maniche.

No va canviar el partit al començament de la segona part. L'Atlètic, sense opció, va assumir la seva inferioritat, encara més quan una centrada de Dani Alves per la dreta va acabar en penal. El va cometre l'holandès Heitinga per ­enèsima vegada aquest curs quan Messi es disposava a rematar còmodament el 0-2. L'argentí no va fallar la pena màxima. Aquest gol va deixar l'equip blanc-i-vermell, que a més es va quedar amb un home menys per l'expulsió del central holandès, encara més impotent davant la precisió i el talent del Barcelona i va provocar la bronca de bona part del públic, que fins i tot va cridar durant uns segons contra el mexicà Javier Aguirre, tècnic local.

Reacció local frenada

Només l'entrada de l'argentí Ever Banega va donar claredat al joc de l'equip blanc-i-vermell, encara sense gaire brillantor però suficient almenys per plantar una mica de cara al conjunt blaugrana, sobretot quan Ujfalusi, que havia entrat al camp minuts abans, va donar esperança a l'Atlètic amb el cop de cap de l'1-2.

Era una il·lusió fictícia, que va augmentar amb una ocasió de Maxi Rodríguez aturada per Pinto, però que va desaparèixer amb una genial jugada posterior de Messi, que després de regatejar tres rivals va llançar un xut al travesser -va rebre els aplaudiments del Calderón- i que, en la següent acció, va deixar assegut Coupet i va signar l'1-3.

Va ser el seu tercer gol i una exhibició més de la superioritat del Barcelona, que ja té un lloc reservat en els quarts de final de la Copa del Rei davant un Atlètic que, a l'espera del duel de tornada d'aquí a una setmana al Camp Nou, veu propera la seva eliminació del torneig.