La selecció espanyola va aconseguir una medalla d'or històrica en el campionat d'Europa de bàsquet al vèncer a la de Sèrbia per 85-63 després de disputar una final que va dominar de principi a fi i en la qual no va donar cap opció al seu rival gràcies al seu bàsquet total.

La selecció era conscient que havia de començar forta, seriosa, segura i ho va fer utilitzant les armes habituals dels serbis: la perfecció en els triples amb tres de tres a càrrec de Navarro, Ricky i Garbajosa.

No van ser tres triples seguits sinó que la selecció els va encaixar en el seu joc interior-exterior, fins a desorientar completament als jugadors serbis, que ja no sabien cap a on carregar la defensa.

A més, Espanya va començar a ajustar la seva defensa. Pressionant, ajudant, corrent. Davant tantes virtuts, Sèrbia no tenia més remei que anar perdent corda al marcador, fins que Raúl va anotar en contraatac el 20/7, la guinda que faltava.

Al final del primer quart, l'equip nacional ja havia establert les bases de la seva intenció, amb un 24-14 que posava les coses molt difícils als joves serbis.

L'inici del segon quart va ser una mica estrany perquè a Espanya li van xiular cinc personals a minut i mig, però va sortir a la pista Pau Gasol i tots es van tranquilitzar. Amb Pau a pista, Espanya va tornar al seu ser, al seu joc ia la seva tasca. Felipe Reyes va imantar les pilotes sota els cèrcols i Pau i Ricky rendibilitzar el seu particular connexió amb un parell de 'alley hop' que van ser molt aplaudits per la Infanta Elena.

Els avantatges van començar a disparar-se perquè la selecció no va treure el peu de l'accelerador i va arribar a assolir els 23 punts, 47-24 als 18 minuts i 52-29 al final del període.

Sèrbia ja no sabia com atacar i menys encara com defensar una selecció àvida d'entrar en la història, àvida d'aconseguir una medalla d'or, després de sis de plata en gairebé 75 anys de campionats d'Europa.

Espanya ja no era la selecció físicament limitada d'inicis de campionat, que va perdre amb Sèrbia en el primer partit per 66-57, ara és una màquina perfectament engranada en la qual totes les peces responen a la perfecció i que totes juntes multipliquen la seva teòrica qualitat individual.

Sèrbia va tirar d'orgull i de la qualitat que tenen per intentar prémer el marcador, però l'equip nacional portava molt de temps esperant ser investit d'or i no estava disposat a deixar la més mínima opció a ningú.

Per això no va ser una final bonica, ni competida. Espanya no va donar opció a res. Es va instal.lar a la vintena de punts i no va permetre que l'emoció entrés en el partit.

I quan Sèrbia es va posar a 14 punts, 58-44, va seguir treballant, en defensa i en atac, en contraatacs i en robatoris, en fer la seva bàsquet total que li havia portat fins a la final i que havia de conduir fins al més alt del podi per primera vegada en la història.

En només dos minuts va tornar el marge de seguretat dels vint punts, 66-44, sense permetre els espanyols tan sols un segon per agafar aire. Amb el 67-44, Espanya va concedir un parcial de quinze iguals que deixava la final pràcticament sentenciada.

Els últims deu minuts van ser ja d'autèntic tràmit, amb els titulars gaudint del joc dels seus companys, que no va desmerèixer sinó al contrari. Els intents de triple de Marc i Reis va ser l'única llicència, mentre en el banc espanyol ja es celebrava la victòria.

Fitxa tècnica:

85 - Espanya (24 +28 +15 +18): Rubio (10), Navarro (12), Rudy (13), Garbajosa (3) i Pau Gasol (18)-equip inicial-, Raúl (2), Marc Gasol (6), Reyes (7), Llull (5), Mumbrú (0), Cabezas (7) i Claver (2).

63 - Sèrbia (14 +15 +15 +19): Tepic (2), Teodosic (5), Tripkovic (15), Krstic (12) i Velickovic (15)-equip inicial-, Perovic (4), Ma?va (0 ), Popovic (1), Paunic (1), Bjelica (0), Markovic (2) i Raduljica (6).

Àrbitres: Romualdas Brazauskas (LIT), Lazaros Voreadis (GRE) i Shmuel Bachar (ISR). Sense eliminats.

Incidències: Partit corresponent a la final del campionat d'Europa de bàsquet, disputat al pavelló Spodek de Katowice (Polònia) davant de 10.000 espectadors. La infanta Elena va presenciar el partit en companyia del secretari d'Estat per l'esport, Jaime Lissavetzky.