L'

home que va tornar el Girona a Tercera després de dos anys a Primera Catalana i que va posar Figueres al mapa situant-lo a les semifinals de la Copa del Rei ha canviat el futbol d'elit per un engrescador projecte de detecció de talents i solidaritat amb països d'Àfrica, Àsia i Amèrica. Pere Gratacós fa tres anys que treballa dins de l'"Africa Football Dreams", el que ell defineix com una Operación Triunfo de joves futbolistes que cerquen una possibilitat. L'ideòleg de tot plegat és Josep Colomer, exresponsable del futbol base del Barça quan Sandro Rosell n'era vicepresident i Gratacós, tècnic del filial. Colomer ha creat a Qatar l'Acadèmia Aspire amb l'objectiu de formar jugadors i és allà on van els futbolistes que el tècnic de Besalú i la resta d'observadors descobreixen. Tot, amb el suport de la multinacional Nike i de programes d'educació de la Comunitat Europea.

Gratacós passa uns dies a Girona provinent de Ghana però té l'agenda plena. "Cada 15 0 20 dies me'n vaig a un país diferent. Ara la meva propera parada és Nigèria, al novembre aniré a Mali, a Costa Rica i a Guatemala i el desembre seré al Paraguai", explica. El projecte va néixer inicialment detectant talents a Àfrica, però s'ha ampliat i també se'n busquen a Àsia i a Amèrica. Després, Gratacós es passarà tot el mes de gener a Qatar, a l'Acadèmia Aspire, entrenant amb els futbolistes que hagin superat tot el procés de selecció i disposin del bitllet per formar-se en aquestes instal·lacions.

L'exentrenador del Figueres assegura que l'experiència "no té preu" i subratlla que "et serveix per adonar-te que a Occident som uns privilegiats". Per poder integrar-se en els diferents països que ha visitat ha hagut d'aprendre expressions en suahili, tailandès i vietnamita, i destaca que "quan arribo a Àfrica em trec el rellotge perquè allà el temps no existeix. Viuen el moment i només els importa sobreviure cada dia".

El projecte "Africa Football Dreams" s'ha estès i ja implica 16 països i 750.000 joves de menys de 13 anys que, en algun moment, proven sort a l'Acadèmia del futbol. En cada país es fan seleccions prèvies fins a arribar a tenir grups de 50 joves. Després hi arriben els tècnics, com ara Gratacós, i d'allà en fan una última tria fins a escollir tres afortunats. El tècnic gironí destaca que no tot és buscar futurs talents i que el programa "combina la part esportiva amb el desenvolupament social i amb la formació educativa dels nens".

Els fruits que aquest programa social està sembrant es van poder començar a veure en l'última edició del Mundialet de la Costa Brava (MIC), on l'Aspire Football Dreams hi va enviar un equip cadet que va despertar una gran expectació.