El cas Calle, la conversió en Societat Anònima i la convocatòria de l'assemblea on s'escollirà el primer Consell d'Administració del Girona FC SAE, la política de fitxatges, els pobres resultats esportius d'aquest inici de Lliga o les denúncies d'un grup d'exjugadors per no haver cobrat la prima de l'ascens són alguns dels múltiples temes que en les últimes setmanes han manat en l'actualitat de Montilivi. Feia temps que, més enllà de les declaracions postpartit, Josep Gusó no s'explicava. Ahir ho va fer pel Diari de Girona.

Ha passat un any des del pregó que vostè va protagonitzar al balcó de l'Ajuntament. Què ha canviat al Girona des d'aleshores?

L'any passat era el nostre primer any a Segona A i per a nosaltres era tota una novetat jugar a la Lliga de Futbol Professional (LFP). Què ha canviat al club? Des de dins, moltes coses. Ens hem professionalitzat a marxes forçades. S'ha fet molta feina, però potser des de fora no es veu.

En un rodolí d'aquell pregó deia "que Sant Narcís ens ajudi a sumar punts de sis en sis". Tal com està ara l'equip, convindria, oi?

Sí, ara convindria (somriu). Però penso que tenim una gran plantilla i els resultats arribaran.

Fa unes setmanes va demanar un marge de paciència assegurant que aquest Girona, en quatre o cinc partits, explotaria. El termini ja s'ha esgotat, no?

S'està a punt d'esgotar. Els equips han de guanyar partits. Estem a la Lliga per sumar punts, no per passar l'estona.

Cristóbal es menjarà els panellets?

Els panellets? Home, em penso que es mengen a partir de demà (avui per al lector), no? Seriosament, espero que aquesta plantilla i aquest cos tècnic guanyin partits, que per això són aquí.

Dissabte vindrà el Betis. Montilivi s'omplirà per primer cop des del retorn a Segona?

Nosaltres esperem que sí. S'estan venent entrades anticipades i també compten amb les que es puguin despatxar a última hora. Montilivi per a aquest partit tindrà un aforament de 6.500 o 6.600 espectadors.

Com a mínim, si el resultat esportiu no és bo, quedarà el consol d'un bon pessic a taquilla.

Sí, estaria bé tenir recaptacions com aquesta més sovint! Fent una mitjana de 25 euros per localitat, tot i que és dificil perquè hi ha moltes i variables escales de preus de les entrades, penso que ben bé es pot arribar als 150.000 euros de taquilla. La temporada passada, contra el Saragossa, no vam pas recaptar tant. Em sembla recordar que aquella vegada ens vam quedar una mica per sota dels 100.000 euros.

Parlant d'entrades i de jornades econòmiques, quan podrà el soci del Girona decidir una hora abans que vol anar al partit? Per què ara l'obliguen a venir a l'estadi entre setmana per comprar la localitat anticipada i no li descompten per banc?

Tal com estem instal·lats a Montilivi això no serà possible fins que hi hagi instal·lats els torns d'accés de la LFP i disposem de l'estadi amb l'aforament completat. Després es podran numerar les localitats i fer-ho d'una altra manera. De la instal·lació dels torns, n'estem parlant amb la Lliga i ho farem quan l'estadi tingui la grada acabada i l'aforament completat. També s'està parlant de vendre entrades per caixers automàtics.

L'espanta tenir la temporada que ve un estadi amb 9.000 localitats de seient i una gespa immaculada per jugar a Segona B?

No hi he ni pensat, en aquesta possibilitat.

No té la sensació que algunes decisions preses a l'estiu o no es van explicar bé, o directament no es van entendre?

Com per exemple?

La marxa de Serra, la de Ponzo, el cas Migue, el cas Calle...

Això és un club de futbol professional i, sentiments, pocs. Amb professionals, decisions professionals.

Però tinc la sensació que la gent està més desanimada que ara fa un any, per exemple, el dia del Celta, els crits que hi va haver no van anar dirigits a l'entrenador, sinó al director esportiu.

Bé, perquè s'han de prendre unes decisions que potser des del carrer es veuen d'una altra manera. Això és el que fa gran el futbol. Tot el que es va fer va estar pensat.

Expliqui'm per què Calle no pot jugar.

Cas Calle: nosaltres ens interessem pel jugador posem per cas un mes abans d'acabar-se el termini. Ell ens diu que té uns problemes amb el Nàstic i que no deixarà el club fins que els resolgui. Nosaltres vam parlar amb el Nàstic i la directiva ens diu que no el deixaran marxar si no arriben a un acord econòmic satisfactori. Vam seguir totes les parts en contacte fins que ens plantem al famós dia 31 d'agost. A 3/4 menys cinc de dotze de la nit, quan faltaven vint minuts per acabar-se el termini de fitxatges, rebem una trucada dient que, si ens interessa Calle, endavant. S'avisa el jugador, se'n torna a parlar, ell es malfia del Nàstic, i ho vol tot signat i arreglat. Els minuts van anar passant, nosaltres estavem aquí esperant i tot va arribar tard. I aquí va venir la nostra errada: enviar els papers a la LFP més enllà del termini. Si no haguéssim fet res, estaria tot arreglat.

O sigui , que mentre el jugador i el Nàstic ho arreglaven i vostès esperaven la seva sortida de Tarragona se'ls va fer mitjanit però tot i això van fer arribar la documentació a la Lliga, uns minuts més tard.

Sí. I si no haguéssim fet res hauríem pogut activar la solució de fitxar un jugador que estava a l'atur sense cap problema.

I per què no ho poden fer ara?

Nosaltres vam anar de legals, seguint les indicacions que ens deia el Nàstic. Ens vam creure el que ens deien, que si passaven 10 minuts de l'hora no passava res, i vam quedar fumuts. Vam pensar que sabien de què anava i la veritat és que en tenien menys idea que nosaltres. I ara no podem fitxar-lo com a jugador a l'atur perquè ja vam intentar-ho fer per l'altra via.

Hi va haver mala fe per part del Nàstic?

No, ells volien treure's el jugador de sobre. Després si que és veritat que quan la LFP va enviar la tramitació de la fitxa a la Comissió Delegada, allà hi havia un representant del Nàstic que no ens va defensar.

O sigui que ja podem donar per fet que Calle no jugarà fins l'any que ve.

No. Pensem solucionar-ho abans, o com a mínim això intentarem. Potser trobarem un sistema jurídicament correcte que es pot desencallar en les properes setmanes.

Salamero va assumir fa uns dies tota la responsabilitat per aquest tema. Vostè també hi té part de culpa?

Home, jo estava aquí, dirigint l'operació. Jo sabia què passava i vaig donar-hi l'OK. És una operació que es va fer, que si hagués sortit bé, tothom hagués dit que fantàstic, però que va sortir malament. En Sarmiento, per exemple, també el vam fer aquell dia, però el teníem tancat des de feia 15 dies. Fitxar un jugador professional és molt complicat. Hi entra el club que el té, el que el vol, el jugador, l'intermediari... Si els dos clubs hi estan d'acord, després hi entra el representant, i encara és pitjor. A Sarmiento li deien per una banda que tenia possibilitats de quedar-se al Racing, a Primera, però nosaltres sabíem que era impossible. Això li va fer ballar el cap.

Però fitxar tres jugadors dues hores abans de tancar-se el termini no demostra poca planificació?

No, no, en Sarmiento ja li he dit que el teníem de molt abans. Aquell dia 31 va ser bàsicament el dia Calle. L'Almirón també el teníem. El problema va ser que el representant de Sarmiento va voler aguantar fins al darrer moment. Jo havia anat a Santander dues setmanes abans i ja s'hagués pogut tancar en aquell moment.

Un altre tema clau. A finals de juliol van anunciar que s'havia cobert el capital mínim per convertir-se en SAE, però no se n'ha parlat més. On estem?

Nosaltres vam tancar l'escriptura el 30 de juliol i el dia 31 es van anar a presentar els papers en mà a Madrid al Consell Superior d'Esports. Ara estem esperant que ells, que telefònicament ja ens ha dit que tot està conforme, ens ho tornin tot signat per qui correspongui. Quan ho rebem s'ha de dur al registre mercantil de Girona, que penso que anirà ràpid perquè, ara mateix, poca feina deuen tenir. Amb l'escriptura registrada tindrem un mes per convocar la primera junta general d'accionistes, on s'escollirà el Consell d'Administració.

Ja ens n'anirem a l'any que ve?

No, no, volem collar perquè abans de finals d'any ja hi hagi Consell d'Administració. Quan ho rebem, registrarem aquí a Girona i convocarem els accionistes.

Ja ha dit que li agradaria liderar el nou Consell. Ho manté?

Sí, ho mantinc. Però serà la junta d'accionistes qui ho haurà de decidir.

El president del Girona cobra?

El president del Girona no cobra.

I no n'està fart, que contínuament s'especuli amb això?

No, miri, aquest meu projecte no s'acaba fins que converteixi el club en SAE i vegi què passa a l'assemblea d'accionistes. Jo, quan vaig entrar al club, a Tercera, no sabia ni que hi havia clubs que eren Societats Anònimes i d'altres que no... Toca aguantar.

El president del Girona FC SAE cobrarà?

Això dependrà de com estigui estructurat el Consell d'Administració. De si el president és executiu, de si s'incorpora més gent al club per portar-ne el dia a dia... Tot dependrà del format del Consell i serà aquest òrgan el que ho decidirà. El Consell d'Administració haurà de tenir entre 7 i 21 membres, però tot això es veurà a la junta d'accionistes.