Un nou escàndol de dopatge embrut el món del ciclisme. Aquesta vegada es tracta del nord-americà Floyd Landis, que va ser desposseït de la seva victòria en el Tour de França 2006 després de donar positiu, que confessa que va utilitzar productes i pràctiques prohibides durant tota la seva carrera esportiva. Landis va més enllà i assenyala directament Lance Armstrong i el seu apartament de Girona com una de les principals seus d'operacions de dopatge. Ahir a la tarda, Armstrong va preferir igrnorar Landis i va assegurar que no tenia "res a amagar". Sefgons Armstrong, Landis "fa temps que va perdre la credibilitat" i va subratllar que "no" estava sorprès per les revelacions del seu excompany. "És la seva paraula contra la nostra", sentenciava.

Segons Landis, l'any 2003, després de trencar-se una costella, Landis va viatjar a Girona i es va extreure dues unitats de mig litre de sang amb un interval de tres setmanes, per ser usades després en el Tour de França. Landis asegura que les extraccions es va practicar a l'apartament d'Armstrong, a la cambra frigorífica del qual es conservaven també mostres del multicampió del Tour i del seu company George Hincapie. Diàriament havia de controlar la temperatura de la sang emmagatzemada, especialment quan Armstrong havia de viatjar i sortir de Girona; en aquest cas li demanava a Landis que estigués pendent que no s'interrompés el fluid elèctric perquè no s'espatllessin les mostres.

Landis va remetre missatges per correu electrònic a diverses institucions del ciclisme i a patrocinadors en els quals admet el seu dopatge sistemàtic amb detalls i assegura que altres corredors van participar de les mateixes pràctiques, fins i tot Lance Armstrong. Segons un reportatge del diari nord-americà The Wall Street Journal, que ha tingut accés a diversos d'aquests correus electrònics, Landis va comunicar la seva denúncia tant a la Federació nord-Americana com la Unió Ciclista Internacional (UCI). En els seus missatges, Landis, manifesta ara la seva frustració per la incapacitat de les agències antidopatge per netejar l'esport. Landis reconeix en els correus que tant ell com altres ciclistes van aprendre a fer-se transfusions de sang, van prendre EPO i esteroides.

En un missatge al president de la Federació nord-Americana, Stephen Johnson, Landis revela que el director esportiu d'Armstrong, Johan Bruyneel, el va iniciar en el dopatge. Per The Wall Street Journal, Landis diu que va ser Armstrong qui el va instruir en els efectes de les drogues. "Vam tenir llargues converses sobre això durant els entrenaments, em va explicar l'evolució dels controls ?d'EPO i que calia passar-se a les transfusions a causa dels nous tests", relata.

En el mateix missatge a Johnson, Landis explica que l'any 2006, quan va fitxar pel Phonak suís, li va dir al propietari de l'equip, Andy Rihs, que havia utilitzat un programa de dopatge en el seu anterior equip i que desitjava fer el mateix en el Phonak. Rihs, segons Landis, va acceptar. El Phonak es va dissoldre quan Landis va donar positiu per testosterona el 2006. Landis considera "una broma" els esforços de les agències antidopatge, detalla com usar EPO sense ser caçat i revela que va ajudar als seus companys d'equip Levi Leipheimer i Dave Zabriskie a utilitzar el mateix producte abans d'una prova a Califòrnia.

Rihs ho nega tot

Andy Rihs, antic propietari de l'equip Phonak va rebre amb gran sorpresa les declaracions Floyd Landis i rotundament va negar les seves acusacions de dopatge a l'equip suís. Rihs, propietari actualment de l'equip BMC, recorda que el moment del fitxatge de Landis pel Phonak, el ciclista americà es va mostrar d'acord a respectar el codi de l'equip i de no incórrer en "pràctiques il·lícites"

Segons un comunicat, Rihs creu que es tracta d'un "últim intent tràgic" de Landis per aconseguir de nou el reconeixement públic que ha perdut els últims anys. "És trist haver de veure una cosa així ", destaca Andy Rhis que al mateix temps sent que el seu honor s'ha vist severament afectat per aquestes falses declaracions.