El futbol espanyol és ben conegut a Portugal. Se segueix setmanalment la lliga i la trajectòria dels seus futbolistes i les estrelles lusitanes militen en equips del veí espanyol, que s'ha convertit en un enemic íntim.

Poc pot amagar el seleccionador espanyol, Vicente del Bosque, sobre les tàctiques o qualitats dels seus jugadors no només al seu homòleg lusità, Carlos Queiroz, sinó també a la premsa i aficionats futbolístics, que poden recitar ?gairebé de memòria l'onze titular d'Espanya i els equips punters de la Lliga. En les cafeteries de Lisboa, a més de parlar del Benfica, Porto o Sporting, molts s'animen a donar la seva opinió sobre els fitxatges dels principals equips espanyols, sobretot si són portuguesos, ja que els partits del campionat estatal són retransmesos regularment per la televisió.

En les últimes dues dècades s'ha produït un autèntic desembarcament de jugadors portuguesos al campionat espanyol, i aquests s'han convertit d'ambaixadors i informadors del que es fa a l'altra banda de la frontera. El primer cas sonat va ser el de Paulo Futre a finals de la dècada de 1980, però a l'exjugador de l'Atlètic de Madrid cal sumar Luis Figo, Pauleta, Vitor Baía, Joao Pinto, Abel Xabier, Fernando Couto o Sá Pinto, entre molts altres.

La nova fornada de jugadors portuguesos que juguen a Espanya és àmplia i sis d'ells formen part de l'equip elegit per Carlos Queiroz per a aquest Mundial de Sud-àfrica. El jugador del Reial Madrid Cristiano Ronaldo comanda el grup "d'infiltrats" al futbol espanyol, en què també figuren Simao, Tiago, Pepe, Duda i Miguel. Tots ells coneixen a la perfecció l'estil de joc de la selecció i dels principals equips del campionat nacional espanyol.

En la roda de premsa posterior a l'entrenament a porta tancada previ a viatjar a Ciutat del Cap per jugar davant Espanya, Simao va explicar que coneix "perfectament" Espanya que, segons la seva opinió, té una forma de jugar "idèntica" a la del Barça i València. No va dubtar un segon a dir que Portugal ha de seguir l'exemple de Suïssa en la primera jornada del Mundial i estar "ben organitzada i ben posicionada" en defensa, ja que d'aquesta forma es posa en un compromís els jugadors de Del Bosque. Res que no sàpiga el seleccionador Carlos Queiroz, que ja coneix el futbol espanyol de la seva etapa en el Reial Madrid, i que va dir recentment que ha vist partits d'Espanya pel seu gust pel futbol que la selecció desplega al camp.

Han passat prop de 90 anys des del primer partit entre Espanya i Portugal, celebrat a Madrid el 1921, i des d'aleshores s'han trobat en 35 ocasions, amb 16 triomfs per a Espanya, set per a Portugal i 12 empats. En els primers anys dels "clàssics" entre els equips ibèrics els enfrontaments eren continus, sobretot en amistosos, però a mesura que va anar augmentant la rivalitat esportiva, els partits entre les seleccions es van anar distanciant en el temps. En els últims 30 anys, a penes han jugat en vuit ocasions, però els portuguesos no necessiten molts partits per saber què fer per guanyar Espanya.