Una gran Holanda i la sorprenent Japó van passar als vuitens de final del Mundial en deixar enrere Dinamarca i a la Camerun d'Eto'o, de la qual s'esperava molt més en la primera Copa del Món a l'Àfrica.

Holanda va complir els pronòstics i va guanyar (1-2) a una Camerun que ni l'orgull va lliurar d'anar-se'n d'aquest Mundial amb tres derrotes i només dos gols marcats.

Amb aquests resultats, Holanda aconsegueix tres victòries en tres partits en el Grup E i s'enfrontarà dilluns que ve a l'Estadi Durban a Eslovàquia, que avui baixar a l'actual campiona Itàlia en la fase de grups.

En el decisiu partit per la segona plaça del grup, el Japó va callar els comentaris que qualificaven el seu joc d'ultra-defensiu al guanyar a Dinamarca (1-3) amb dos gols de falta en què el porter nòrdic va poder fer més del realitzat.

A l'equip dirigit per Morten Olsen li calia guanyar, mentre que el Japó li valia un empat gràcies a la diferència de gols, però els nipons van recórrer a aquestes matemàtiques i es van plantar a vuitens amb tot mereixement, dues victòries i una derrota davant Holanda.

Japó haurà de jugar-se el pas a quarts el pròxim dia 29 a Pretòria davant Paraguai, guanyadora del Grup F, després de recollir dos empats i una victòria.

La selecció asiàtica va començar el seu camí en aquest Mundial guanyant al Camerun (1-0) en el seu primer partit gràcies a un gol d'Honda, que va repetir novament davant Dinamarca, i a un sistema tàctic que va permetre frenar els "Lleons indomables", que a penes van poder crear perill.

Aquest entramat defensiu japonès no va ser suficient per frenar a una Holanda, que va demostrar amb fets la seva favoritisme en el grup i, amb un xut del centrecampista Wesley Sneijder, va segellar un triomf corretjós, complicat, però suficient per seguir en el seu camí cap als vuitens de final (1-0).

Holanda s'ha mostrat superior, amb la seguretat defensiva de la fase de classificació i amb una creativitat i velocitat en punta de les que poques seleccions del Mundial poden presumir.

La baixa de Arjen Robben, ja recuperat per al Mundial, no s'ha notat en excés i Sneijder, Kuyt, Van der Vaart i Van Persie van donar mostres davant Dinamarca (2-0) que poden portar molt lluny a aquest equip.

Però si Holanda és exemple d'èxit, Camerun ha representat un dels fracassos més sonats del torneig a convertir-se en el primer equip en quedar eliminat del Mundial.

Camerun va arribar al primer torneig en el seu continent amb la vitola de ser el primer equip africà del Mundial en el rànquing de la FIFA (19 º), però les estadístiques van fallar, ja que no reflecteixen la crisi interna que viu la selecció tricolor.

El capità camerunès, Samuel Eto'o, que es presentava com una de les màximes estrelles de la cita, després del triplet aconseguit amb l'Inter de Milà, no va ser suficient perquè el conjunt entrenat per Paul Le Guen creés les suficients ocasions de gol que un Mundial requereix per passar a la segona fase.

Eto'o va començar d'extrem a la banda dreta davant Japó i es va trobar amb l'embolic defensiva nipona, de manera que Le Guen va fer cas al capità de l'equip, va rectificar i el va posar de punta nat davant Dinamarca i Holanda, però ja era massa tard .

De l'exbarcelonista van ser els únics dos gols del Camerun en aquest Mundial, el primer d'ells insuficient per guanyar en la segona jornada a Dinamarca, que va aprofitar els seus problemes defensius per donar-li la volta al partit i emportar-se els tres punts (1-2).

Escàs balanç per a una selecció que sembla obligada a afrontar un nou cicle que asseguri millors resultats i imatge.