Queda mitja hora ben bona encara, però l'entrada de la Casa de Cultura de Girona ja comença a fer "xup-xup". De mica en mica, en comptagotes però sense aturador, els protagonistes de la vetllada treuen el cap. Sols o amb parella, acompanyats d'algun o altre familiar; tots ells retroben vells companys de batalla, amics de tota la vida. Cares d'alegria, també d'enyorança; rostres sorpresos, feliços. Abraçades, copets a l'esquena i a fer-la petar. Més d'una trentena d'exjugadors del Girona FC, els autèntics protagonistes que han construït i teixit la història blanc-i-vermella, varen reunir-se i rendir-se un autèntic homenatge rememorant mil i una anècdotes. La posada en escena de Testimonis en blanc-i-vermell, el recull de 84 entrevistes que han recopilat els periodistes del Diari de Girona Marc Brugués, Jordi Roura i Marc Verdaguer, en va ser l'excusa perfecta.

Noms il·lustres del gironisme no varen faltar a la cita. Isidre Sala, Alfonso Abete, Eugeni Bou, els germans Franch i Javi Morata, entre d'altres, varen assistir a l'acte. Joan Puig Curta, Ramon Espelt, Miquel Torrent, Mantu Torrent, Albert Galí, Manolo Valle, Joan Duran o Jesús Morchon, com d'altres, no varen dubtar d'aplaudir els ponents d'ahir a la Casa de Cultura en cadascuna de les seves intervencions; a banda dels tres periodistes, l'exjugador i actual director esportiu Xavi Julià, l'exentrenador jugador i secretari tècnic Xavi Agustí i el vicepresident de la Diputació de Girona i Diputat d'Esports Narcís Casassa varen aportar el seu granet de sorra a una presentació amena, distreta i sobretot nostàlgica. També hi eren exfutbolistes més recents com Juanito Arredondo, Sagué, Fabregó, Geli, Montes, Planagumà i Arseni Comas. Llorenç Riera, Joan Blanquera i Lluís Busquets van ser d'altres exfutbolistes retrobats ahir.

Periodistes i futbolistes, però també un bon grapat de personalitats no varen perdre's la cita. El regidor d'Esports Josep Maria Jofre; el director del Diari de Girona Jordi Xargayó; l'actual president del Girona FC Ramon Vilaró o Josep Saguer, delegat d'Esports de la Generalitat, s'asseien ben atents a la primera fila. Entre el públic també s'hi va deixar veure el portaveu de CiU Carles Puigdemont.

Enumerant batalletes i anècdotes de tota mena, els records, aquells més presents com també d'altres més ensorrats en la memòria, varen monopolitzar la retina dels presents, alguns vinguts expressament com Josep Molet, que es va desplaçar des de Sabadell. Diego Guevara ho va fer des de Reus amb el seu fill. No va ser l'únic que va fer una quilometrada ben bona per retrobar vells amics; Josep Maria Miret no va posar cap problema a baixar d'Andorra per assistir a la trobada.

Tots ells, els "autèntics protagonistes", la viva "història del Girona", com bé apuntava Marc Verdaguer. Totes aquelles persones que, maó a maó, han "construït" l'esdevenidor del club blanc-i-vermell, segons observava Jordi Roura. I és que Testimonis en blanc-i-vermell no ha volgut fer altra cosa que destacar-ne la seva rellevància; deixar de banda números, presidents, estadis i efemèrides, per donar tot el protagonisme als jugadors.

"Un llibre que permet conèixer el passat, per tal d'entendre millor el present i saber així projectar d'una manera encertada el futur", el definia Casassa. Una obra que té com a eix central anècdotes i mil històries que giren entorn les vivències dels futbolistes. Batalles que tota una llegenda viva del club, Xavi Agustí, no es va cansar d'enumerar, despertant més d'un somriure entre els assistents. Ja sigui el famós cigaló del camp del Manlleu, com també l'evolució que ha anat experimentant la relació entre el Girona i els mitjans de comunicació d'ara amb els de fa un bon grapat d'anys. "I això que al principi pensava que aquesta història de les entrevistes a veterans acabaria en ben poca cosa...", revelava el mateix Agustí. Una primera impressió del tot errònia. Les 84 entrevistes incloses a Testimonis en blanc-i-vermell i l'èxit de la presentació d'ahir en són un aval més que suficient.

èxit de presentació. Més d'una trentena d'exjugadors del Girona es van retrobar ahir gràcies a la presentació de "Testimonis en blanc-i-vermell".Xavi Agustí, Narcís Casassa, Jordi Roura, Marc Verdaguer, Marc Brugués i Xavi Julià, els sis ponents d'ahir a la Casa de Cultura.El president del Girona, Ramon Vilaró, amb l'exjugador Javi Morata. Galí, Pere Colomer, Joan Blanquera i Mantu Torrent amb el llibre a les mans.

Foto de familiar amb tots els exjugadors que van reunir-se ahir a la Casa de Cultura. Prop d'un centenar de persones van omplir l'Auditori Viader en un emotiu acte.