El patinatge artístic gironí viu en un núvol després dels èxits aconseguits per l'Olot i el Blanes -que ahir van tornar a casa- al Mundial de Portugal. Però des de quan la modalitat dels Grups de xou va arribar a la demarcació? El tècnic de les garrotxines, Ricard Planiol, explica que tot va començar fa una dècada, a principis del 2000. Des que va arribar a Espanya, Catalunya en general i Girona en particular són el bressol d'aquesta especialitat, "que pretén expressar una idea o un sentiment a través d'una coreografia".

Els títols avalen tots els esforços que hi ha al darrere. A Portimao, la concentració dels esportistes del Blanes i de l'Olot "va ser com si fossin professionals", explica el president de la delegació gironina de la Federació Catalana, Benjamí Pons. Però encara es tracta d'un esport amateur. "Les noies es paguen el vestuari, el material i les classes de patinatge, i a l'hora de finançar els desplaçaments, s'han d'organitzar exhibicions per reunir una part dels diners", diu Planiol, que al CPA Olot mobilitza "200 esportistes". La majoria són noies, però a la Garrotxa també hi comencen a treballar tres nens.

Benjamí Pons va voler elogiar ahir la feina feta pels clubs. A Girona són una quinzena els que es dediquen als Grups de Xou. Tots ja tenen marcada en vermell al calendari la data del 30 de gener de 2011. És el dia del Campionat Provincial de Girona. Allà, Olot, Blanes i la resta d'equips presentaran les seves noves coreografies i tornarà a arrencar un cicle que culminarà d'aquí a un any en un altre Campionat del Món. "L'esplendor que estem visquent s'ha d'agrair a l'esforç dels clubs. Hi ha un grup de gent amb molt de talent", subratllava el responsable de la Federació.

Les expedicions del CPA Olot i del Blanes van arribar ahir a casa després d'haver guanyat l'or i el bronze, respectivament, al Mundial. A Olot les patinadores van ser rebudes a l'Ajuntament per celebrar un nou èxit. Ara, però, els dos clubs ja tenen al cap acabar de perfeccionar el muntatge de la temporada 2011, que treballen des de fa mesos i que han anat compaginant amb Pas obert i Avui volaré, les coreografies de 2010.

Des de Blanes, Aurora Navarro, molt satisfeta pel seu primer podi en un Mundial (en aquest cas en grups de xou petits), diu que una de les claus del seu èxit és que "som una pinya". Ho són. I també unes grans professionals.