Tuna aventura al futbol bolivià. Gerard Puigdemont va arribar a La Paz el 27 de desembre de 2010.El jove saltenc, a l'estadi Hernando Siles, amb capacitat per a 40.000 seguidors.El jove saltenc, en un entrenament. Guillermo Hoyos dirigint una sessió del Bolívar.

té 30 anys, va estudiar la carrera d'empresarials i malgrat que a casa seva -és germà dels pilots d'enduro Xevi i Marc Puigdemont- els apassiona l'olor de gasolina, ell s'està guanyant les garrofes amb el futbol, l'esport que corre per les venes de la seva família política. Fa anys es va treure el títol d'agent FIFA animat pel seu sogre, l'exentrenador argentí del Palamós Guillermo Hoyos, i des de finals de l'any passat és un dels seus col·laboradors en el cos tècnic del Bolívar, l'equip més representatiu de La Paz. Aquesta matinada Gerard Puigdemont ha experimentat la sensació de "debutar" a la Copa Libertadores, l'equivalent sud-americà a la Lliga de Campions europea. A l'estadi Hernando Siles, a 3.650 metres d'alçada, el Bolívar rebia la Unión Española de Xile en l'anada d'una eliminatòria que portarà el guanyador a la fase de grups del campionat i on ja els esperen Velez Sarsfield (Argentina), Colo Colo (Xile) i Caracas (Veneçuela).

Tot es va precipitar a finals de ?l'any passat. Guillermo Hoyos havia iniciat la temporada a l'Anorthosis de Xipre però va deixar l'equip i li va sorgir l'oportunitat de dirigir el Bolívar. "És un dels grans clubs de Bolívia i l'objectiu és recuperar l'esplendor perdut els darrers anys", explica Puigdemont. Hoyos va proposar al seu gendre acompanyar-lo en aquesta aventura integrant-se al cos tècnic. La seva missió? Ocupar-se de la part "tecnològica", filmant els partits i els entrenaments i analitzant el joc dels rivals. Per dir-ho clar, el jove saltenc fa "el mateix que Domènec Torrent al Barça", un club que sovint posen com a referència als jugadors del Bolívar aprofitant els seus èxits presents i que Guillermo Hoyos té un passat blaugrana després d'haver dirigit un dels juvenils. El dia a dia de Gerard Puigdemont és força rutinari: "m'aixeco a les 7 del matí i me'n vaig a dormir a la una de la matinada. Em passo moltes hores davant l'ordinador, editant les imatges i estudiant els rivals", confessa. A Bolívia la diferència horària és de cinc hores menys que a Catalunya. El Facebook i d'altres xarxes socials són la manera com sol comunicar-se amb la família. De fet, la seva dona, la filla de Guillermo Hoyos, continua vivint aquí.

La lliga boliviana va arrencar fa un parell de setmanes. La disputen 12 equips i, de moment, les coses estan rutllant pel Bolívar, que va guanyar el primer partit (3-0, contra el Real Potosí) i va empatar el segon, el cap de setmana passat, en el gran clàssic de La Paz (0-0 davant del The Strongest). "Va ser tota una experiència. Ens enfrontàvem els dos equips de La Paz, que a més a més compartim l'estadi Hernando Siles. Vam jugar davant de 40.000 persones!", exclamava Puigdemont. Un gran ambient s'esperava aquesta matinada al mateix escenari en el Bolívar-Unión Española de la Copa Libertadores, una eliminatòria on el saltenc, tocant de peus a terra, donava per a favorits als xilens: "estan més formats com a grup. Van acabar la seva lliga al desembre, van jugar després una fase classificatòria per a la prèvia de la Libertadores i arribaran molt rodats als partits".

Des de l'arribada de Guillermo Hoyos i Gerard Puigdemont al Bolívar, l'equip ha estat concentrat en una mena d'estada. S'ha fet d'aquesta manera per poder preparar a consciència l'allau de partits que s'estan trobant en aquest inici de temporada. Aquesta matinada han jugat Libertadores, diumenge els espera Blooming a la lliga, i la setmana que ve, novament dos enfrontaments, el de tornada a Xile i un de competició local amb el San José. "Estem concentrats des del 2 de gener, però era necessari fer-ho", assegura.

L'altitud de La Paz, ubicada al nord-oest de Bolívia, és de 3.650 metres i, segons confessa el nostre protagonista, "fa que sigui complicat adaptar-s'hi". Al principi, pujar les escales de l'estadi era per a Puigdemont una odissea. Ell mateix recorda que Argentina va perdre per 6-1 allà en la fase de classificació pel Mundial de Sud-àfrica de l'estiu passat. A banda d'això i dels canvis entre Europa i Sud-Amèrica, Gerard Puigdemont assegura que està content a Bolívia. "Tothom ens ha rebut molt bé. Estem en un ambient de club agradable, familiar, i disposem d'un grup molt unit, jove i servicial. Els jugadors estan predisposats per la feina i això està bé". I la ciutat? "Hi ha pobresa, però no misèria. De fet, amb 4 duros vius".