El Baloncesto Fuenlabrada va guanyar aquest diumenge el Barcelona (69-66) per segona vegada en la seva història i, de pas, va tallar la fantàstica ratxa de 21 partits seguits guanyats -12 només en Lliga ACB-, de l'actual campió de l'Eurolliga, que encara no havia estat derrotat el 2011.

Es tracta a més de la primera victòria del Fuenlabrada sobre el Barcelona amb la presència de Juan Carlos Navarro en el planter blaugrana, ja que aquest estava jugant a la NBA aquell 24 de febrer de 2008, data del primer triomf de l'equip madrileny sobre el català.

L'equip madrileny gairebé ho "va brodar", com havia advertit el seu entrenador, Salva Maldonado, la vigília com a condició inexcusable per guanyar a un dels millors equips d'Europa, sinó el millor.

Ho va fer fantàsticament bé el Fuenlabrada, imbuït per l'esperit del seu pivot mexicà, Gustavo Ayón, un jugador que ageganta partit a partit el seu prestigi en la segona millor lliga del planeta.

Ayón, que l'any passat jugava en la LEB, la segona competició espanyola, va acabar el xoc amb 24 punts, 8 rebots i 29 de valoració, però només en el primer quart ja havia anotat 14 punts i completat altres 14 de valoració. Ha estat aquí, precisament en el primer quart, quan l'equip local va començar a creure en un triomf que es passava pel cap gairebé inviable en la vigília.

Un 14 a 9 al marcador en el quart minut de partit i un 25 a 18 al final dels primers 10 minuts deixaven oberta la porta a la sorpresa; restava un món, però es palpava que tots en el Fuenlabrada, inclòs el seu públic, començaven a creure.

Així les coses, i amb un Xavi Pascual buscant totes les solucions possibles des de la banqueta barcelonista, l'aguerrit 'Fuenla' no ha baixat el pistó i ha elevat la seva defensa fins al màxim nivell possible.

L'aportació de l'escorta croat, Davor Kus, amb 16 punts al final, va ser determinant en aquest període, assolint els amfitrions una màxima renda de 10 punts materialitzada al descans (40 a 30), amb cistella ben anul·lada al pivot congolès del Fuenlabrada Bismack Biyombo, tan ajustada, que el trio arbitral va haver de recórrer a la repetició instantània televisiva, ja que es va produir sobre la botzina.

El tercer quart va il·luminar a un Barcelona més intens en defensa, però irregular en atac. Els visitants van aconseguir situar-se a només dos punts a 3 minuts del final, però l'irreductible equip de Fuenlabrada no ha desistir i el seu empeny i ha seguit entestat en el seu somni.

L'ala-pivot ítalo-argentí Leo Mainoldi, juntament al sempitern Ayón, va tirar del carro ofensiu en aquells minuts, encara que fallés dos de tres tirs lliures en una jugada que va provocar les protestes d'un nerviós Navarro, que va ser sancionat amb tècnica.

Amb 60 a 51 es va iniciar l'últim quart, el definitiu, el més difícil per als equips petits davant els grans quan els primers tenien opcions de guanyar.

Va aparèixer, com no, Navarro per a, a base de triples, espantar al Fuenlabrada. Espantar-lo i molt.Tant, que va tenir l'última possessió per empatar el partit a 68, però va cometre passos el seu pivot senegalès Boniface Ndong a set segons del final, encara que ja havia rebut un tap superb del més que citat Gustavo Ayón.

Només hi ha hagut temps perquè el base andorrà del Fuenlabrada, Quino Colom anotés un tir lliure, fallés el segon, els locals atrapessin el rebot i Xavi Rabaseda, jugador dels avui locals i pertanyent al Barcelona, llancés la pilota a l'aire en senyal d'alegria coincidint amb la botzina que anunciava el final.

Fitxa tècnica

Baloncesto Fuenlabrada (25+15+20+9): Colom (4), Kus (16), Rabaseda (1), Ayón (24) i Guàrdia (-) -cinc inicial-, Mainoldi (15), Laviña (-), Valters (5), Biyombo (2) i Cortaberría (2).

Regal F.C. Barcelona (18+12+21+15): Rubio (6), Navarro (20), Grimau (4), Morris (9) i Ndong (6) -cinc inicial-, Sada (2), Lakovic (-), Perovic (7), Vázquez (1), Ingles (-), Lorbek (2) i Anderson (9).

Àrbitres: Martín Bertrán, Bultó i Peruga. Han exclès per cinc faltes personals a Víctor Sada (m.39).

Incidències: partit corresponent a la vintena tercera jornada de la Lliga ACB disputat al pavelló 'Fernando Martín' de Fuenlabrada (Madrid) davant 5.326 espectadors, pràcticament ple. Van assistir al partit el 'General Mànager' de Los Ángeles Lakers, Matx Kupchak, el seu director d'observadors, Adam Filippi, i l'assistent del primer, Ronnie Lester, que van seguir en especial a Gustavo Ayón.