Caminar a la vora d'un precipici té un risc i el Palamós hi ha caminat durant tant de temps que hi ha acabat caient. La pitjor posició i l'única plaça que quedava vacant va ser per als baixempordanesos. Ahir a Vilafranca del Penedès, el degà del futbol català va posar el punt i final a 24 temporades consecutives jugant, com a mínim, a Tercera Divisió en una última jornada emocionant, dramàtica i de final tràgic per als gironins.

Dels quatre equips implicats a la part baixa (Balaguer, Masnou, Vilanova i Palamós), els de Jordi Condom van ser els que en van sortir més malparats i es van adjudicare l'única plaça que quedava lliure per baixar directament de categoria. L'última jornada de Lliga va ser de bojos i d'un patiment enorme amb les ràdios informant a l'instant dels marcadors dels quatre candidats al desastre. Finalment, el gran perjudicat i perdedor va ser el degà perquè el Balaguer va guanyar a Castelldefels (1-3), el Masnou va empatar a Reus (0-0) i el Vilanova a Cornellà (2-2).

La conclusió més frustrant de totes és que si el Palamós hagués fet els deures i hagués guanyat a Vilafranca hauria finalitzat en la setzena posició i només caldria esperar un ascens d'un català de Tercera a Segona B. La realitat i la classificació en el futbol acaben dictant sentència i justícia i els números del Palamós en la recta final de la Lliga han sigut pobres, deficients i insuficients: només una victòria en les últimes 10 jornades, amb 8 punts dels últims 30 en joc.

Una de les explicacions del descens és que el Palamós 2010/2011 ha fet uns números horribles a casa que l'han convertit en el pitjor local amb 3 victòries, 5 empats i 11 derrotes (14 punts de 57 disputats davant la seva afició). En canvi, a domicili, ha signat uns guarismes d'equip capdavanter. amb 6 triomfs, 9 igualades i 4 ensopegades (27 punts de 57 lluny del Nou Estadi).

Més causes d'aquest fatal desenllaç les podríem trobar en el poc encert golejador (35 gols en 38 jornades) o en el fet d'haver desaprofitat ocasions per sumar punts vitals amb derrotes inexplicables i inesperades al Masnou (1-0), a casa contra l'Ascó (0-1) o davant el Vilanova (0-1), com també l'empat de fa tres jornades a Ascó (1-1).

Ni amb l'ajuda a les graderies de la Penya Sport, ni en el dia de l'aniversari del president del club, Juli Torrent, els palamosins van poder tombar a un Vilafranca que no s'hi jugava res però que a l'hora de la veritat va semblar que s'hi jugava la vida. L'equip local, salvat des de feia setmanes, es va avançar en el marcador amb un xut des de fora de l'àrea de Puchi que va entrar per l'esquerra de Bayona. L'equip baixempordanès no va posar en problemes el porter Saperas i, amb el resultat d'1 a 0 en contra, i molt pendent del que feien els rivals directes, els de Condom van marxar al descans amb la feina per fer i amb la incertesa de saber com acabaria tot.

A la segona meitat, el degà, conscient del que hi havia en joc, va prémer l'accelerador per buscar amb més ganes la porteria del Vilafranca. Fruit d'aquesta empenta el Palamós va obtenir el premi del gol prop de la mitja hora de la segona part. Al minut 73 el davanter palamosí Quintanilla va fer una gran acció individual esquivant tots els rivals i arribant a la línia de fons. Allà, va fer una assistència perquè "El Rifle" Javi Rodríguez (8 gols) només hagués d'empényer l'esfèrica al fons de la xarxa, la qual cosa va desfermar l'alegria de la Penya Sport i dels nombrosos directius que es van desplaçar a Vilafranca.

Amb aquest marcador, el Palamós necessitava un gol més per respirar tranquil i sobretot que el Vilanova no empatés a Cornellà. La galleda d'aigua freda va ser monumental perquè, per sorpresa i desesperació de tots els aficionats palamosins els vilanovins van ser capaços d'aixecar un 2-0 amb un home menys i van prendre la dissetena posició a l'equip de Jordi Condom.

La tensió i els nervis es van fer evidents en els últims instants del partit quan el col·legiat López de Arce es va veure obligat a suspendre durant 5 minuts el matx per les picabaralles entre els jugadors i alguns aficionats que omplien la Tribuna del Municipal. Després d'aquests incidents, que van allargar el partit fins el minut 96, l'expedició palamosina va saber damunt la mateixa gespa el tràgic i fatal desenllaç amb els resultats dels altres camps que certificaven el descens matemàtic del Palamós després de 24 temporades movent-se entre Segona A, Segona B i Tercera.