Als seus 39 anys, Shaquille O'Neal ha posat el punt i final a una carrera que ha durat 19 temporades, en què ha acaparat quatre anells, 15 'All-Stars', un títol de MVP de la temporada regular i 3 MVP de les finals, a més de tot l'estima de l'afició al món de la cistella.

Després de deixar la Universitat de Louisiana State, el jugador nascut el 6 de març del 1972 a Newark (Nova Jersey), va ser escollit número 1 del draft del 1992 pels Orlando Magic. A la flamant franquícia de Florida va tenir un impacte immediat, amb una mitjana 23/04 punts i 13/09 rebots amb espectaculars mates i intimidants taps i sent elegit 'Rookie' de l'any.

Frustrat per jugar en un equip per sota del seu nivell, Shaq va signar el 1996 un contracte amb uns Lakers que havien aconseguit en el draft d'aquest any a un jove Kobe Bryant i que comptaven amb un equip que aspirava a arribar lluny, amb jugadors de la talla de Nick Van Exel i Eddie Jones.

Però no va aconseguir l'anell fins a quatre anys després, l'any 2000, en la primera temporada de Phil Jackson a la banqueta dels de Los Angeles. Els Lakers van viure l'explosió definitiva de Kobe Bryant, que unida a la millor temporada individual de Shaq (29/07 punts i 13.4 rebots en la temporada regular, 30 i 15 als 'play-offs', sent triat MVP de la temporada, de les finals i de l'All-Star) i a l'aportació d'homes com Glen Rice, van posar en safata l'anell per als Lakers.

O'Neal aconseguiria dos anells amb els Lakers (el tercer 'three-peat' de Phil Jackson), però els problemes d'ego amb Kobe Bryant van forçar la seva sortida després de la derrota el 2004 davant els Detroit Pistons, quan els Lakers partien com màxims favorits amb un 'Big-Four' format per Gary Payton, Kobe Bryant, Karl Malone i el propi Shaq.

Miami veu la seva última gran temporada

'Big Cactus' va ser traspassat al final de la temporada 2003-2004 a Miami a canvi de Lamar Odom, Caron Butler i Brian Grant. Tornava a Florida aquesta vegada per ser campió el 2006 al costat de Dwyane Wade, Jason Williams i Udonis Haslem. Seria el cant de cigne d'O'Neal, una de les seves últimes temporades de domini absolut de la lliga, l'última per sobre de 20 punts de mitjana.

Després de portar el seu últim anell, O'Neal va ser traspassat a la meitat de la temporada 2007-2008 als Phoenix Suns a canvi de Shawn Marion i Marcus Banks. Després de dos anys a Arizona, va signar com a agent lliure per un any amb els Cleveland Cavaliers de Lebron James, al final del qual, es va anar als Boston Celtics a la recerca d'un últim anell que no ha pogut ser.

Les últimes temporades de Shaq han deslluït unes estadístiques pròpies d'un 'hall of famer'. Tanmateix, els 23/07 punts i els 10/09 rebots al llarg de 19 temporades, estan a l'abast de molt pocs jugadors. Es va el millor pivot dels últims 20 anys.