El balear Rafa Nadal va defensar ahir amb èxit el seu estatus de gran campió a Roland Garros per igualar el suec Bjorn Borg després de guanyar per sisena vegada aquest títol, i per quarta davant el suís Roger Federer. La pluja, inexistent durant les dues setmanes de l'Obert de França, va aparèixer finalment com estava previst, però només de forma esporàdica, i no va poder impedir que Nadal brillés per sisena vegada a París, per vèncer a Federer per 7-5, 7-6, 5-7, i 6-1 en tres hores i 40 minuts. Amb el seu desè gran a la butxaca, Nadal s'assegura el lloc de número 1 del món fins al final de Wimbledon, el blinda un mes més, sumant 102 setmanes seguides al capdavant de la classificació, una més que el nord-americà Andre Agassi.

L'espanyol Manuel Santana, campió fa 50 anys; el txec Jan Kodes, fa 40; el nord-americà Jim Courier, fa 20; i el brasiler Gustavo Kuerten, fa 10, van gaudir des de la tribuna presidencial de com el de Manacor exercia de nou com amo i senyor de la pista Philippe Chatrier, en la qual es va trobar a faltar Borg, a qui ahir Nadal va igualar amb nombre de victòries, ni més ni menys que sis. Una vegada més va quedar demostrat que Federer no pot superar Nadal, davant qui el balear porta 17 victòries per vuit derrotes, i un destructiu parcial de 14-2 sobre terra. L'ha guanyat a més en sis finals del Grand Slam: quatre a Roland Garros, una en l'Open d'Austràlia i una altra a Wimbledon. El 2008 l'espanyol va ser el culpable d'endossar la derrota més dolorosa que mai abans havia encaixat el suís en una final del Grand Slam (6-1, 6-3 i 6-0). En la d'ahir, Nadal va patir més, va tenir el públic en contra seu de nou durant tot l'enfrontament, però ell no va desesperar i va obtenir la seva recompensa.

El començament del partit no va ser el millor per a Nadal, que semblava sense espurna, sense alegria i, fins i tot, dubitatiu en algunes accions. Federer va aprofitar aquesta inèrcia del de Manacor per col·locar-se amb un aclaparador 5-2, per a ell, i va haver de salvar un punt de set, amb el seu servei, en el joc següent. Abans, l'alarma havia saltat quan el balear va demanar la presència del fisioterapeuta a la pista perquè li afluixés l'embenat del turmell esquerre.

Un líquid a la planta del peu va fer un efecte prodigiós perquè Federer semblava tenir assegurat el set i de fet va treure per guanyar-lo, però Nadal, després de 44 minuts d'anar a la deriva, va aconseguir superar-lo per primera vegada. En una increïble reacció, el de Manacor va guanyar set jocs consecutius, (7-5 i 2-0), i una vegada més la cara del suís es va descompondre, sabent que qualsevol error el pagaria molt car. El partit va ser interromput després d'una hora i 55 minuts per la pluja quan Nadal dominava per 7-5, 5-4 (40-40), just després que Rafa tingués un punt de set. A la volta, després de 13 minuts i sense escalfament, Nadal va tenir una altra oportunitat per tancar aquesta mànega, que Federer va anul·lar, però l'espanyol s'ho va apuntar després en el desempat. La lluita estava servida, amb Federer utilitzant la deixada com a millor recurs. Va aconseguir algunes impecables però Nadal semblava llançat i l'esquerrà espanyol es va col·locar amb un amenaçador avantatge de 4-2, gràcies a un trencament en blanc, que Federer va anul·lar, de la mateixa forma, en el joc següent. El de Basilea es va col·locar per primera vegada per davant d'aquest set en trencar en l'onzè, i va rematar després el parcial amb el seu servei, tornant l'esperança als seus. Nadal va rematar el seu gran triomf a la primera oportunitat. El de Manacor va caure a terra, es va agenollar i es va tapar la cara, després d'escriure una nova gesta a París.