Sacsejada a la lliga espanyola de bàsquet, en la qual, el president Eduard Portela perdrà bona part del seu poder al capdavant dels clubs. L'ACB va formalitzar ahir la modificació en els seus Estatuts dels articles referits al president, que ara cedeix determinades competències executives a l'Assemblea General de clubs i serà l'òrgan de representació de l'Associació qui les reguli, va informar ahir aquesta organització esportiva.

Aquesta delegació de competències serà transitòria i expirarà quan es produeixi el nomenament del nou conseller delegat de l'ACB, figura que s'incorporarà als nous Estatuts i que assumirà les facultats executives que ja té l'Assemblea General de Clubs.

A partir d'ara, el president de l'ACB serà, segons el nou redactat, "l'òrgan de representació de l'Associació", de manera que les funcions Portela variaran substancialment. Ara, Portela "ostentarà la imatge" i serà "el símbol institucional" de l'ACB en assumptes relacionats amb organismes públics, administratius o internacionals, i li correspondrà, a més, "la presidència dels instruments de govern, la direcció de les seves deliberacions, les convocatòries de les Assemblees i Comissions Delegades i la imposició de sancions per infraccions", assegurava el comunicat.

Amb els nous Estatuts, el càrrec de president serà retribuït i tindrà un mandat de quatre anys de durada, i podrà ser renovat per iguals períodes fins a un màxim de dues reeleccions. Entre els canvis introduïts hi destaca que la Comissió Delegada de l'Assemblea General estarà integrada pel president, el secretari general, i per un nombre de persones no inferior a cinc ni superior a deu, que hauran de ser representants dels clubs. Els membres d'aquesta Comissió, a excepció del secretari, seran elegits en Assemblea Extraordinària per períodes de dos anys, llevat de revocació, renúncia o descens de categoria del club al qual representin.

L'Assemblea General Extraordinària ha elegit a la Comissió Delegada de l'ACB, que estarà formada per deu clubs: R. Madrid, Barça, Baskonia, Màlaga, Fuenlabrada, València, Bilbao, Valladolid, Sevilla i Sant Sebastià.