"Fer més amb menys diners". Una consigna publicitada per Artur Mas i que Ivan Tibau (Lloret de Mar, 1973) s'ha fet seva per explicar el full de ruta al capdavant d'una Secretària General de l'Esport que ha patit una retallada del 36% del pressupost.

Fa pocs mesos parlava amb vostè sobre el Lloret d'hoquei i els resultats que no arribaven. Què és més estressant, aquells problemes esportius o els seus actuals maldecaps?

Cada cosa, en la seva magnitud, té la seva importància. En aquell moment jo estava molt ficat en l'hoquei i ho veia com a molt important. Tot té les seves dificultats i ara, en el lloc que estic, i més havent entrat en un moment econòmic com aquest, les dificultats hi són. I en són moltes.

Com per exemple?

Fa cinc mesos que som al capdavant de la Secretaria i el ?panorama es comença a veure una mica diferent. Quan vaig entrar em vaig trobar un panorama molt desolador i, de mica en mica, hi hem anat posant ordre tot i les dificultats econòmiques i ja veiem la llum. Estem treballant perquè els ajustos afectin el mínim possible l'esport català. Estem mirant fil per randa tot el que tenim per mirar que tot els diners de què disposem vagin directament a l'esport, que és el que ens interessa. Amb menys diners haurem de fer més.

Què hem d'entrendre per "menys diners"?

El panorama econòmic és complicat. L'ajustament econòmic que hem patit a la Secretaria General de l'Esport és d'un 36% respecte al pressupost de l'any passat. Són molt diners, però jo sempre dic que tenir molt o poc depèn de com inverteixis i gestionis. Haurem de fer sacrificis, buscar recursos en altres llocs... És complicat. però tinc un equip amb moltes ganes per intentar que la repercussió en l'esport sigui mínima.

Fa molts mesos que només sentint parlar de retallades. No tenen por que només se'ls conegui per aquesta feina?

És que són ajustaments necesaris. Obligats per Europa pel tema del dèficit no hi ha cap més opció. Quan et trobes amb una Generalitat endeutada fins a dalt, plena de deutes i de compromisos, o hi poses ordre o vas cap a la bancarrota. S'ha patit per les nòmines. I això és cert. Vam entrar el mes de desembre/gener i les nòmines no estaven cobertes el dia 25 per pagar el 29. O es posava el fre o hauríem pogut ser rescatats o intervinguts i llavors hauria estat encara molt pitjor. Si no ens haguéssim d'ajustar creu que estaríem impulsant mesures antisocials? No som pas tontos. Fem el que la situació actual requereix fer.

Parlem d'esports. A on es retallarà més i a on menys?

A la Secreteria General de l'Esport tenim molts ens que depenen de nosaltres. Tenim l'INEF, el CAR, el Consell Català de l'Esport, el Circuit de Catalunya, el de Bellpuig, el canal de Castelldefels..., però el que nosaltres volem perjudicar menys és l'esport escolar. Creiem que és d'una importància clau, tenim un pla vinculat amb Educació a Primària i Secundària que és bàsic i el volem allargar a l'etapa universitària.

I els clubs?

L'esport federat també fa una tasca importantíssima. La xarxa de clubs que tenim és clau perquè invertir en esport és invertir en salut i que els nostres infants estiguin fent esport és primordial per a nosaltres. Per això col·laborem tant amb les federacions com amb molts clubs.

La Generalitat ha de subvencionar clubs privats?

No. La Generalitat ajuda les Federacions i, en certes circumstàncies els clubs, però el pla que hi havia ara amb el qual ajudàvem un ampli ventall de clubs, seguint uns criteris de qualitat, i mitjançant una convocatòria d'ajudes, és inviable. Aquest any no sortirà pel que ens hem trobat en l'aspecte econòmic. S'ha de tenir en compte que hem d'assumir 10 milions en subvencions de l'any passat que no es varen pagar, a més de 270 milions en euros que tenim compromesos en obres arreu de Catalunya fins al proper 2027.

A Girona els clubs que jugaven competicions europees (hoquei, tennis taula femení...) tenien unes ajudes. Això seguirà?

Sí. El "Catalunya Món" és un programa dels que mantindrem. Els clubs que participen en competicions internacionals rebran ajudes, de la mateixa manera que els clubs que en reben per un tema de gènere o els que celebren el seu aniversari. Tot això ho mirarem de mantenir. Aquests plans més concrets sí que continuaran perquè ens ajuden a posicionar millor Catalunya dins el panorama internacional.

El programa que afavoria per motius de gènere, beneficiava aquí l'Uni Girona i l'Estartit de futbol. També segueix?

Amb l'Uni i l'Estartit hi havia un conveni amb el CAR que no trobàvem. Ens va costar molt trobar-lo i un cop ho hem fet ja hem comunicat als dos clubs que això seguirà i, lògicament, tots dos ho han rebut amb molta satisfacció.

Acaba l'entrevista i no li he preguntat pel que ha de respondre més cops. Què s'ha de fer amb el Gran Premi de Fórmula 1?

La Fórmula 1 té un cost important, uns cànons molt alts, com també el tenen les motos. Però l'impacte econòmic que tenen tots dos esdeveniments és molt gran. No es pot decidir eliminar un esdeveniment pel cost que té sense tenir en compte l'impacte que deixen que, en el cas de la Fórmula 1, és de molts milions d'euros. Tot s'està estudiant, perquè tingui una viabilitat al llarg dels anys. Ens hem trobat un contracte, signat l'any passat, amb uns imports desmesurats.