El nord-americà Ben Spies (Yamaha YZR M 1) va vèncer amb autoritat al Gran Premi d'Holanda de MotoGP, la seva primera victòria en la categoria reina del motociclisme mundial, en una cursa que s´ha vist marcada des del principi per un error de l'italià Marco Simoncelli i pel qual Jorge Lorenzo ha perdut totes les seves opcions d'aspirar al triomf.

Toni Elías ha aconseguit la desena posició amb Álvaro Bautista, una mica més enrere, onzè, al veure doblegats tots dos a la remuntada de Simoncelli, que els ha superat a dues voltes de la conclusió de la prova per ser novè. Héctor Barberá (Ducati Desmosedici) ha estat l'últim dels espanyols de la classificació, dotzè, doblat pel guanyador de la cursa en el tram final.

Han començar aviat els incidents a la carrera de MotoGP, ja que abans fins i tot d'haver-se complert mitja volta de carrera han anat a terra l'italià Marco Simoncelli (Honda RC 212 V), autor del millor temps d'entrenaments i, el pitjor de tot ha estat que s´ha emportat el campió del món, Jorge Lorenzo (Yamaha YZR M 1), que havia protagonitzat una bona sortida.

En aquest moment, a la sortida, Jorge Lorenzo ha aconseguit sorprendre a tots els pilots que es trobaven en la primera línia, encara que en la apurada de frenada de final de recta ha entrat una mica colat i s´ha vist superat pel seu company d'escuderia, el nord-americà Ben Spies, que ha protagonitzat l'escapada de la jornada. Després Spies, Lorenzo ha vist com Simoncelli s'intentava ficar per dins i un nou error de precipitació li ha fet perdre adherència en la roda davantera. La caiguda s´ha fet inevitable i, com Lorenzo anava enganxat a ell, també ha caigut.

La fortuna va voler que la seva moto no s'arribés a parar i quan la va poder desenganxar de l'Honda de Simoncelli va tornar a la cursa, encara que amb gairebé mig minut de desavantatge respecte al capdavant, on Spies començava a adquirir un avantatge important en produir- un buit després de la caiguda que van haver de evitar gairebé tots els pilots.

El més perjudicat en aquest punt ha estat l'australià Casey Stoner, que s´ha hagut d'aplicar a fons per doblegar al seu propi company d'escuderia, l'italià Andrea Dovizioso per intentar arribar a Ben Spies, que en aquells dies ja comptava amb més de tres segons de avantatge.

No han estat els únics contratemps inicials ja que només complir-se el primer gir s´ha quedat fora de carrera per caiguda el txec Karel Abraham, que ahir va anunciar la renovació per Ducati una temporada més, i poc després s'anava pel mateix motiu el francès Randy de Puniet (Ducati Desmosedici).

Des de la penúltima plaça Jorge Lorenzo ha hagut de començar la seva carrera particular per anar superant pilots i així que donés compte de l'pilot provador Akiyoshi (Honda RC 212 V), també d'Héctor Barberá (Ducati Desmosedici) i Álvaro Bautista (Suzuki GSV RR), a més de guanyar una posició per l'entrada als seus tallers del britànic Cal Crutchlow (Yamaha YZR M 1) i situar després del duo format pel japonès Hiroshi Aoyama i l'espanyol Toni Elías, tots dos sobre sengles Honda RC 212 V.

Just en l'equador de la cursa, tretzè gir, Lorenzo ja havia donat bon compte d'Elías i era vuitè, encara que amb Aoyama al punt de mira, al qual ha superat una volta després.

Des d'aquí fins al final ja seria una cosa, ja que el seu immediat predecessor-el nord-americà Colin Edwards-es trobava ja a vint-i segons, molt lluny per pensar en poder aconseguir abans de la baixada de la bandera de quadres, però amb un ritme frenètic li ha donat caça a quatre voltes del final i encara els comptes li han estat favorables per intentar-ho amb el també americà Nicky Hayden (Ducati Desmosedici).

En el vint-segon gir Jorge Lorenzo ha fet la seva volta ràpida personal i tenia a Hayden per davant -6,4 segons-rodant gairebé dos segons més lent que ell, però amb tres voltes per davant resultar ja una missió impossible per al campió del món.

L'italià Valentino Rossi (Ducati Desmosedici GP 11.1), onzè en els entrenaments, ha fet una bona sortida i encara que mai va poder lluitar pel podi ni arribar als seus rivals, ha aconseguit una meritòria quarta plaça que li permet mantenir-se amb aspiracions al campionat del món .