suïssa - Espanya

? suïssa. Sommer; Koch, Klose, Rossini, Berardi; Lustenberger; Shaqiri, Frei (Gavranovic, m.54), Xhaka (Kasami, m.68), Emeghara (Abrashi, m.54); i Mehmedi. ? Espanya. De Gea; Montoya, Botía, Domínguez, Didac Vilà; Javi Martínez, Ander Herrera (Capel, m.89), Thiago, Mata, Muniaín (Parejo, m.86); i Adrián López (Jeffrén, m.81). G gols: 0-1, m.41: Ander Herrera. 0-2, m.81: Thiago. A àrbitre. Paolo Tagliavento. Va amonestar Lustenberger i Berardi (Suïssa) i Javi Martínez i De Gea (Espanya). I incidències: Unes 16.000 persones a l'Aarhus Stadion.

La selecció espanyola va conquerir el seu tercer Europeu sub-21 en derrotar Suïssa a la final (0-2) i va tocar el cel d'Aarhus amb un Thiago estel·lar, autor d'un gol per emmarcar en una falta a 40 metres de la porteria que va posar la cirereta al pastís en un torneig que estén el domini espanyol al futbol. Una nova generació plena de brillantor es va proclamar campiona d'Europa. Els nois de Luis Milla, amb una herència de joc impagable, van culminar un torneig impecable. Van superar la pressió de ser favorits. La ratxa d'èxits del futbol espanyol provoca que els rivals estudiïn el joc i plasmin un plantejament centrat en la destrucció, abans que a mostrar les seves qualitats. Li va passar a Suïssa. Fins a la final brillant en el seu futbol. Segura en defensa, sense encaixar cap gol. A Espanya li va costar trencar el partit. La pressió de la final. El cansament acumulat d'un equip en el qual Milla no ha rotat. Emergia una figura per damunt de totes per mantenir la força, Javi Martínez. Com a mig centre únic en l'Europeu ha demostrat ser el gran dominador, escudat per la màgia de Thiago diluien Suïssa. Espanya va despertar quan Dídac Vilà va posar una centrada perfecte en una pujada aprofitant l'espai i Herrera va sorprendre per rematar a gol (m.41).

Suïssa havia de modificar el seu plantejament per empatar. Ho va intentar corrent el risc de patir algun contraatac letal. A tots dos els va faltar frescor al cap i les cames. El ritme va ser sota i després d'un remat en carrera de Emeghara, els nois de Milla es van apoderar de la pilota. Abans que Suïssa clavés el genoll va donar dos ensurts a De Gea amb dos cops de cap de Kasami i Klose que no van trobar porta. I va acabar rendida a la qualitat de Thiago. Idees de geni. Execució de mestre. Quan esperaven que toqués en curt una falta. Va colpejar des de 40 metres amb una suavitat magistral. El gol del campionat d'un futbolista que marcarà una època si no torça el seu camí. La generació d'or de la selecció té el futur garantit.