Fa 25 anys, Argentina va posar el colofó al seu segon títol mundial a l'estadi Azteca de Mèxic, al mateix escenari on Diego Armando Maradona va sorprendre amb el millor gol de la història i va entrar definitivament on només están els déus del futbol.

Va passar el 29 juny del 1986 davant 114.600 espectadors. Argentina, dirigida per Carlos Salvador Bilardo, va derrotar a la República Federal d'Alemanya (3-2), en un partit en què es mesuraven dos estils molt diferents però amb una cosa en comú: un grup de jugadors que van marcar una època.

L´'albiceleste' es va formar amb Nery Pumpido sota pals, amb Ruggeri, Cucciufo i Brown en defensa; Olarticoechea, Giusti, Batista i Burruchaga al mig camp, i Enrique, Maradona i Valdano dalt.

Franz Beckenbauer va alinear a Harald Schumacher a la porteria; Brehme, Forster, Jakobs i Briegel, enrere, Eder i Berthold, Matthäus i Magath, al mig camp, amb Rummenigge i Allofs a l´atac.

L'inici va ser molt tàctic. L'estret marcatge de Mathausen a Maradona va provocar que l'argentí trigués a entrar en joc, encara que l'absència de l'alemany en la distribució va limitar l'atac germànic.

Per la seva banda, Jorge Valdano es va desgastar molt per frenar les arribades per la banda de Briegel, un dels principals perills alemanys i la clau, segons Bilardo, per derrotar el rival.

Al minut 23, Brown va avançar a l'Argentina després de rematar un centre de Burruchaga.

Alemanya va sortir en el segon període a l'atac però es va trobar amb un gol de Valdano, que va culminar amb fredor un contraatac que havia iniciat gairebé en la seva àrea.

Amb només 35 minuts per davant, semblava que el torneig ja tenia guanyador, però els de Beckenbauer no van desistir i en dos córner, primer per mitjà de Rummenigge i després de Rudi Völler, a només nou del final, igualaven i esperaven la pròrroga.

Però a set minuts per al tancament, va aparèixer el 'déu' argentí per 'inventar' una passada a Burruchaga, que va batre a Schumacher.

Es va desencadenar el deliri. La imatge de Maradona a coll dels seus companys amb la Copa del Món a les seves mans recordava al mític Pelé setze anys abans, en el mateix escenari, quan la 'verdeamarilla' va guanyar a Itàlia (4-1) i es va portar en propietat la Jules Rimet, en què va ser la seva última gran competició.

Aquell 29 de juny només va ser la meta d'un camí ple de dubtes, però que Bilardo i Maradona havien pavimentat fins a l'èxit en l´Asteca.

'El Pelusa', que va arribar a Mèxic amb el record del fracàs del Mundial d'Espanya 82, somiava amb convertir-se en el nou Pelé i que Argentina conquistés el seu segon ceptre després del de 1978.

Per això, Bilardo va apostar per ell. Va treure la capitania a Pasarella i la hi va donar el 10. Sabia que arribava en el seu millor moment i comptava, a més, amb el suport dels seus companys, que es van guanyar també el títol amb el seu compromís.

Valdano, Ruggeri, Batista, Pumpido i Burruchaga, entre d'altres, van seguir l'estela de Maradona per arribar a dalt.

L´'albiceleste' va enfilar el Mundial enquadrada en el grup A al costat de la República de Corea, Itàlia -la campiona de 1982 - i Bulgària.

Argentina va tancar aquesta fase com a líder després de guanyar a Corea del Sud (3-1) i Bulgària (2-0) i igualar amb Itàlia (1-1). A la segona ronda, amb un solitari gol de Pasculli, va eliminar a Uruguai, liderada per Enzo Francescoli.

Maradona va mostrar alguns detalls però va deixar el millor per a quarts, on esperava Anglaterra, amb què hi havia alguna cosa més que rivalitat futbolística, ja que la guerra de les Malvines estava encara propera.

La ´mà de Déu´

El 22 de juny, Argentina i Anglaterra es van citar l´Asteca, en un duel que conté les imatges més recordades de la història del futbol.

Tot el protagonisme se'l va endur Maradona. Potser aquest dia es va despullar de la seva condició humana per convertir-se en alguna cosa més que una llegenda, en un nou inquilí de l'olimp del futbol.

Corria el minut 51, quan la pilota li va arribar ja en camp anglès, es va desfer de la seva marca, va superar a tres defensors, va buscar a Valdano, va aclarir Steve Hodge, però Maradona porfió amb l'arquer Peter Shilton fins que, amb la "mà de Déu ", va introduir la pilota a la porteria anglesa.

Aquí va començar a forjar la història d'un dels partits més recordats. Només tres minuts després, es va produir el gol del segle, el que el comentarista Víctor Hugo Morales va narrar emocionat: "Gràcies Déu, pel futbol, per Maradona, per aquestes llàgrimes, per aquest Argentina 2, Anglaterra 0 ...".

"Diego" regatejar fins a sis jugadors anglesos -inclòs el porter Shilton- des del mig camp argentí per, en dotze meravellosos tocs amb el seu peu esquerre, obtenir el 2-0.

Malgrat el tant anglès, obra del que seria el màxim artiller del torneig, Gary Lineker, a deu minuts per a la finalitzar el partit, l´Argentina va accedir a semifinals, on vetllava armes Bèlgica, botxí de l´equip espanyol en els penals.

Els argentins van dominar en el primer temps encara que sense sort de cara al gol fins que en el segon va aparèixer Maradona i allà van acabar les esperances de Bèlgica. Una passada de Burruchaga va ser aprofitat pel 10 per obrir el marcador.

Dotze minuts després, Maradona va deixar enrere a tres defensors i va batre de nou a Pfaff. El "Pibe d'Or" sentenciava i portava a l´"albiceleste" a la final contra Alemanya, que havia eliminat a la França de Michel Platini.

Si bé el final de la història va passar fa ara 25 anys, per a molts argentins encara és molt present. Des de la "mà de déu" i el "gol del segle" fins a les arribades des del darrere de Valdano per culminar un centre de Burruchaga, d'Enrique o de Maradona.