El 1969, ara fa 43 anys, a Banyoles hi va néixer un dels tornejos de futbol que, amb el pas de les edicions, es convertiria en un dels referents estiuencs a la província de Girona i que, avui dia, pot presumir de ser en un dels més antics del país. Es tracta del Torneig de l'Estany, que enguany assoleix la 42a edició i que comptarà amb quatre dels equips de més referència de la província com són el CD Banyoles, l'UE Figueres, l'UE Olot i el Palamós CF.

El torneig original, disputat l'any 1969, va comptar amb el quartet encapçalat per l'equip amfitrió, el Banyoles, i seguit d'Olot, Girona i Figueres. Aleshores, qui es va endur el trofeu al sarró va ser l'equip gironí. Aquell quartet original es va voler recuperar l'any passat amb la intenció de mantenir-lo al llarg d'unes edicions, coincidint amb la imminent celebració del centenari del CD Banyoles el proper any 2013. Però enguany, l'organització no ha pogut comptar amb la presència del Girona, que aquests dies ha hagut de disputar la Copa Catalunya. El president del CD Banyoles i principal tutor del torneig, Jordi Omedes, ha lamentat l'absència del Girona en l'edició d'enguany perquè es tracta "d'un històric del torneig", però també ha volgut recordar que la junta directiva ha treballat de valent i que el torneig segueix conservant "un nivell molt alt" amb la participació del Palamós.

Al llarg de sis dècades de competició, el Torneig de l'Estany ha acollit equips de renom com Sabadell, Lleida, Badajoz, Barcelona Atlètic, Muntanyesa, Reus, Gramanet, Girona, entre d'altres clubs d'alt nivell que l'avalen com una de les cites estivals de futbol provincial amb més tradició i pes de l'Estat espanyol.

Omedes, que va participar en la cita com a jugador del Girona i del Banyoles, ha confessat que conservar el Torneig de l'Estany, any rere any, és "un dels principals objectius de la junta actual" tot recordant que "tornejos com aquest ja no en queden" i que per això la seva "predisposició" és absoluta. "Ens omple d'orgull acollir-lo i per nosaltres és un estímul fer-lo realitat any rere any", va declarar Omedes al Diari de Girona.

Avui a les 20h es disputarà la primera semifinal entre Figueres i Palamós, i a partir de les 22h el Banyoles es medirà a l'Olot. El dos derrotats jugaran un partit de consolació el divendres dia 12 a les 20.30h, mentre que la final tindrà lloc a les 22.30h. El preus són de 5? per dia, 3? pels menors de 23 anys i entrada gratuïta pels socis.