El Barça va aconseguir eliminar anit al Camp Nou en semifinals al València (2-0) i d'aquesta manera va classificar-se per disputar la final de la Copa del Rei, en què buscarà davant l'Athletic Club el seu vint-i-sisè títol per al conjunt que més n'ostenta de tot el futbol espanyol.

Els homes que dirigeix Josep Guardiola van superar als valencianistes gràcies a un gol de Cesc Fàbregas, assistit per Messi, i a un altre de Xavi Hernández, dues dianes que van ser ser suficients per desnivellar l'1-1 amb el qual es va acabar el partit d'anada a Mestalla.

El club blaugrana disputarà així la seva trenta-cinquena final de Copa del Rei, en les quals ha estat capaç d'obtenir fins ara 25 títols i 9 subcampionats. L'última victòria del Barça a la Copa va ser precisament davant el rival d'aquesta present edició, l'Athletic Club. Va ser en la temporada 2008-09, i els blaugrana es van emportar el títol al guanyar a Mestalla per 4-1.

No obstant això, els de Guardiola també van arribar a la final l'any passat, en què van cedir davant el Reial Madrid amb un gol de Cristiano Ronaldo en la pròrroga, en l'únic títol que han deixat escapar.

De nou, amb l'Athletic

Barça i Athletic Club són els amos de la Copa del Rei. Entre ambdós sumen ja 48 títols d'una competició que va iniciar-se ja fa 100 anys. Els blaugrana posseeixen 25 títols i superen en dos els lleons; tots dos conjunts ja s'han vist les cares en sis finals.

El primer precedent va ser el 1920, amb victòria catalana (2-0), que aconseguien així el seu quart títol de Copa. Dotze anys després (1932) l'Athletic va venjar-se a Chamartín en una final que va decidir-se amb un solitari gol. El cop el va tornar el Barça ja el 1942 amb un partit d'allò més disputat, que va necessitar d'una pròrroga per caure del bàndol blaugrana (4-3).

La quarta ocasió en la qual van trobar-se Barça i Athletic Club va arribar l'any 1953 amb una nova victòria per al quadre català. Kubala i Manchón van marcar els gols d'aquella final en la qual els catalans van imposar-se per la mínima (2-1) al seu rival.

Van haver de passar 30 anys perquè tots dos equips es tornessin a enfrontar en un partit d'aquestes característiques. Un gol d'Endika (1-0) va decidir una final que va passar al a història per la batalla final entre jugadors d'un i altre bàndol; entre ells, Maradona. La darrera de les sis finals va tenir lloc el 2009, a Mestalla, quan el Barça va sobreposar-se al gol inicial de Toquero per acabar golejant l'Athletic i assolit així el primer dels sis títols que aconseguiria el conjunt català aquell any.