El suís Fabian Cancellara (Radioshack) va recuperar ahir la seva millor versió per arrasar en el pròleg del Tour de França, disputat a Lieja amb un recorregut de 6,4 quilòmetres, pel qual va estrenar el mallot groc de la present edició. En el mateix escenari on el ciclista de Berna va estrenar el 2004 la seva llista de 8 victòries en el Tour, també en un pròleg i sobre la mateixa distància, Cancellara va tornar a mostrar la seva força bruta per imposar-se per 7 segons al britànic, i gran favorit, Bradley Wiggins (Sky) i al francès Sylvain Chavanel (Omega) , segon i tercer respectivament. Per la seva part, el canadenc resident a Girona, Ryder Hesdejal (Garmin), va acabar quinzè a 13 segons del líder.

Després de trencar-se la clavícula per quatre parts en el Tour de Flandes i ser derrotat per l'eslovac Peter Sagan en el pròleg de la Volta a Suïssa, era una incògnita el rendiment de Cancellara, però la seva segona part de la carrera va ser espectacular, va rodar al límit en el complicat circuit de Lieja i va entrar amb un temps insuperable de 7.13 minuts, a una velocitat de 53,2 kms/hora.

Només superat pel quatre vegades campió del món i olímpic contrarellotge, Bradley Wiggins va manar el primer avís amb el millor registre entre els favorits i va obrir les primeres diferències. Va guanyar el duel a Evans, que es va deixar 10 segons sobre el britànic. Van salvar els mobles amb solvència el rus Denis Menchov i l'italià Vincenzo Nibali, que van cedir 6 i 11 segons respectivament.

Alejandro Valverde (Movistar) i Samuel Sánchez (Euskaltel) es van portar el primer cop a la ciutat belga, l'única que ha acollit etapes de Tour, Giro i Volta. El murcià es va classificar a 35 segons de Cancellara i l'asturià a 40. Entre mitges el luxemburguès Frank Schleck va cedir 38.

Diferències que poc diuen en l'estrena de la carrera, però que van evidenciar el bon moment de forma de Wiggins, que va sortir a disputar, arriscant el suficient per guanyar l'etapa. Va estar a punt d´aconseguir-ho, quan va superar per 42 centèsimes el registre de 7.20 minuts del francès Chavanel, que es va mantenir al capdavant la major part de la prova, però faltava per arribar la locomotora suïssa, que va tancar el debat amb una de les seves exhibicions. L'últim pròleg, que va tenir lloc a Rotterdam, el 2010, també figura en el seu palmarès.

S´esperaven grans prestacions del campió del món, l'alemany Tony Martin (Omega), però una punxada li va privar d'un probable triomf, i de l'eslovac Peter Sagan, que va perdre el control en una corba i es va eliminar. La primera etapa en línia es posa en marxa avui entre Lieja i Seraing, amb un recorregut de 198 quilòmetres.