L'estiu 1984 Banyoles va fer una gran rebuda als remers Fernando Climent i Luis María Lasúrtegui. Cap dels dos era banyolí, ni català, però havien preparat els Jocs de Los Angeles durant més d'un any a la localitat i la seva plata en dos sense timoner va ser molt celebrada. En aquella època, l'esport de Girona encara no coneixia el que era la glòria olímpica i, de fet, la primera medalla aconseguida per un esportista gironí no arribaria fins deu anys més tard. I no va ser una. En varen ser quatre a Atenes (2004) en una explosió tan inesperada com complicada de repetir. El garrotxí Carles Torrent, bronze en persecució per equips de ciclisme en pista; el jugador de vòlei platja de Roses Xavi Bosma (plata), el saltenc Josep Antoni Escuredo, planta en keirin (ciclisme en pista); i l'encara en actiu biker de Puigcerdà Josep Antoni Hermida també va quedar segon a la prova de BTT varen encadenar quatre medalles en només sis dies. Les que varen anar del bronze de Torrent del 23 de juliol a la plata d'Hermida del dia 28. Quatre anys més tard, a Pequín, Abert Rocas guanyava en handbol l'única medalla gironina en aquells Jocs (bronze). Ahir Joel González va aconseguir la sisena medalla dels esportistes gironins en uns Jocs, el primer or; i això no s'atura perquè Jennifer Pareja sumarà avui la setena en la final de waterpolo.

Carles Torrent continua vinculat al món del ciclisme. Entrena joves ciclistes per a la Federació Catalana, és el seleccionador sub-23, i va ser el primer esportista gironí a guanyar una medalla olímpica. Sense tenir en compte casos com el de Climent i Lasúrtegui, o del bon amic de Torrent Joan Llaneras, que va estar anys establert a Montagut i que va pujar a quatre podis en diferents Jocs. Carles Torrent formava part de l'equip de persecució que va guanyar el bronze al velòdrom d'Atenes només amb Sergi Escobar, Carlos Castaño i Asier Maeztu.

Només dos dies més tard de l'èxit de Carles Torrent, Xavi Bosma va fer visible el vòlei platja. Nascut a Roses, i ja amb 35 anys aquell 2004, Bosma era reconegut com el millor especialista de l'Estat que, tot i haver patit molts problemes de lesions, arribava a Grècia per disputar els seus tercers Jocs Olímpics. Formant parella amb el jove Pablo Herrera, encara en actiu, Bosma va aconseguir la medalla de plata després de perdre la final contra la parella brasilera Santos/Rego a la platja de Faliro. Bosma es va allunyar del vòlei platja després d'aquells Jocs, però en els últims mesos hi ha tornat per fer d'entrenador de cara a la cita londinenca. El mateix dia que Xavi Bosma aconseguia el premi a la seva insistència un altre veterà pujava al podi. Josep Antoni Escuredo feia anys que es barallava contra tothom per ser reconegut com el millor especialista en velocitat del ciclisme en pista estatal. Un autèntic rebel que va tenir el seu gran premi en l'àmbit internacional a Atenes. I va ser amb una plata que va arribar marcat per un punt d'incertesa. Escuredo havia estat eliminat en les semifinals de la prova de keirin, però la desqualificació del britànic Jamie Staff li va reobrir les portes de la final mitja hora més tard. Una segona oportunitat que Escuredo no va voler desaprofitar. A la final va guanyar la plata només per darrere del medalla d'or, l'australià Ryan Bayley. I la cirereta d'aquell somni grec de l'esport gironí va arribar el 28 d'agost. El dia de les recordades "pistoles" de Josep Antoni Hermida. El biker de Puigcerdà va quedar segon en la prova de BTT, només per darrere del que ha estat el seu gran rival durant any (el francès Julien Absalon), i es va emportar la plata. Una medalla que, quatre anys més tard, Hermida no va poder repetir a Pequín. Aquest proper diumenge, però, Hermida serà a Londres disputant el seus tercers Jocs Olímpics i preparat per demostrar que té capacitat per repetir l'èxit de fa vuit anys. Les quatre medalles d'Atenes no es varen repetir a Pequín. Però, a diferència del que havia passat històricament abans del 2004, l'esport gironí no va marxar de buit de les Olimpíades de la Xina. La selecció espanyola d'handbol va tornar de Pequín amb la medalla de bronze i el palafrugellenc Albert Rocas va tenir un paper absolutament protagonista en l'equip que llavors entrenava Juan Carlos Pastor. Fa quatre anys Rocas i els seus companys varen superar Croàcia en el partit pel tercer i quart lloc. Un èxit que no podran repetir ara a Londres perquè ahir mateix França els va deixar fora en els quarts de final amb un gol d'Accambray en el darrer segon.