El president del Consell Superior d'Esports (CSD), Miguel Cardenal, i el de la Lliga de Futbol Professional (LFP), José Luis Astiazarán, van presentar ahir el nou reglament de control econòmic per als clubs de futbol, el qual exigeix equilibri pressupostari per poder fitxar jugadors. El nou sistema entrarà en vigor a partir de la temporada que ve (2013-2014).

El model preveu la revisió prèvia del pressupost dels clubs, que hauran de presentar la informació relativa a aquest el 30 d'abril com a data límit (encara que hi pot haver excepcions especials pel que fa a aquest termini) i, de no estar equilibrat, la Lliga no inscriurà les fitxes de les noves contractacions que aquests pretenguin fer.

Per pressupostar ingressos i despeses, el sistema fixa límits d'ingressos i despeses no esportius, basats en informació històrica recent o en contractes ja subscrits, i exigeix que es demostri una projecció de reducció de despeses no esportives que superin el 10% de la temporada anterior.

Després d'això s'imposa al club un límit de cost de plantilla esportiva, el qual impedirà que aquest pugui entrar en pèrdues en la temporada pressupostada. Sempre que se superi aquest límit, l'entitat en qüestió no podrà inscriure cap nou futbolista, segons va explicar José Luis Astiazarán, que va indicar que aquests límits tindran excepcions davant possibles operacions de patrocini, traspassos, cessaments d'entrenadors o descensos.

El president del CSD, Miguel Cardenal, va assegurar que el nou model de control representa "un canvi cultural profund en el futbol espanyol" i que es tracta d'una "eina capaç de servir com a instrument per revertir la realitat" davant "alguns dels problemes més importants als quals s'enfronta avui dia el futbol espanyol".

José Luis Astiazarán, mandatari de la LFP, va indicar per la seva banda que es tracta d'un "sistema que va més enllà del que té la UEFA amb el Joc Net Financer", que mira d'"establir un procediment per garantir la sostenibilitat dels clubs a curt, mitjà i llarg termini" amb la intenció igualment de reforçar l'equitat esportiva de les entitats perquè el futbol sigui cada cop més competitiu".