El bàsquet masculí amb aspiracions d'elit no desapareixerà de la ciutat de Girona. La decisió del Sant Josep de no inscriure cap equip en competició per a la temporada vinent, la qual cosa va posar el punt i final a cinquanta anys d'història del club parroquial, deixava el bàsquet gironí sense cap referent en una categoria d'àmbit estatal i, a sobre, també es perdien les categories preferents tant en cadets com en júniors. Ara, però, els responsables de l'Uni Girona han decidit fer un pas endavant i ja estan tancant els detalls per assumir tant l'equip de Lliga EBA com els equips júniors i cadets que jugaven amb el nom del Sant Josep. Els membres de la darrera junta del Sant Josep, encapçalats per Francesc Ferroni, no posaran cap entrebanc a una operació que tampoc comporta cap risc d'haver d'assumir els nombrosos deutes que arrosega l'històric club gironí. L'Uni no és el sucessor del Sant Josep, sinó que inscriu equips a Lliga EBA, aquí pactant amb la Federació Espanyola la manera d'assumir la plaça que quedarà lliure, i a cadet i júnior. Aquí faltarà per veure si la Federació Catalana, com va fer cinc anys amb el canvi entre CB Girona i Sant Josep, els permet jugar d'entrada a Preferent o s'han de guanyar les places amb una fase d'ascens. Aquesta temporada, per exemple, el júnior del Sant Josep ha arribat a la final a quatre del Campionat Català.

El bàsquet masculí a la ciutat de Girona ressuscita un altre cop, gràcies al fet que l'Uni passarà, per primer cop en la seva història, a tenir equips masculins. Els responsables del club ja s'han començat a posar en contacte amb els pares dels quatre equips de base que tenia el Sant Josep, dos cadets i dos júniors, per explicar la nova situació, mentre que el sènior de Lliga EBA està previst que no tingui una plantilla gaire diferent a la d'aquesta última temporada. Amb un perfil innegablement amateur, en el nou Uni Girona d'EBA no hi haurà estrangers però, en canvi, sí que és té la intenció de comptar amb jugadors com Eric Jiménez, Bernat Álvarez, Pau Vila, Edu Camós o Albert Agustí, entre d'altres. A l'altra cara de la moneda, els anglesos Zack Wells i Harrison Gamble, el rus Konstantin Kulikov o el montenegrí Zoran Nikolic, aquest últim controlat per l'agència de Zoran Savic i cada cop més a prop de fitxar per la Penya, no tenen opcions de seguir a Girona.

La conversió de l'Uni en en club mixt, o més aviat un de femení, per vocació, amb alguns equips masculins, no provocarà canvis en una entitat que serà conduïda en l'àmbit directiu i tècnic per la mateixa gent que fins ara. El que no s'ha pogut és agrupar per complet les dues bases, perquè el Sant Josep de Francesc Ferroni només controlava aquest darrer any de cadet cap amunt. La resta de l'antiga base del Sant Josep continua tenint la seva seu per a entrenaments i partits al pavelló de la parròquia i funciona sota el nom de Club Escola Bàsquet Girona. El president de l'Uni, Llorenç Biargé, va proposar una fusió de les dues entitats, però el president de la segona, Edu Alonso, no va acceptar.

L'atrevida aposta de l'Uni de tenir una lliga EBA masculí i un parell de preferents masculins - a més d'un Lliga Femenina (amb dret esportiu a jugar competició europea), un Copa Catalunya i preferents femenins - no hauria de comportar més problemes econòmics al clubs dels que ja té una entitat que veu com les institucions li retallaran les ajudes de cara a la propera temporada. El sènior masculí de Lliga EBA tindrà un patrocinador propi que hauria d'evitar grans maldecaps si, com sembla, es fa un grup d'EBA amb només equips catalans i aragonesos. L'Uni, a més, podria, no ser l'únic equip de la demarcació a jugar a EBA la propera temporada. Quart i Salt, primer i quart classificat del seu grup de Copa Catalunya, comencen aquest cap de setmana les eliminatòries d'ascens. L'equip de Marc Delemus jugarà diumenge a la tarda a la pista del Grup Barna (18.30), mentre que el Salt d'Eric Surís rebrà el Pardinyes (12.00). En aquestes eliminatòries hi ha vuit equips i els tres primers es guanyaran el dret esportiu a jugar la temporada vinent. En la qual hi haurà l'Uni Girona.