La victòria de l'alemany André Greipel, els nervis per la prevista aparació del vent anant cap a Montpeller i alguna que altra caiguda no haurien estat motius suficient perquè l'etapa d'ahir del Tour de França passés a la història. La victòria de Greipel engreixaria la llarguíssim estadística de guanyadors d'etapa d'un Tour que ha arribat a l'edició del seu centenari com, de fet, també ho seria el canvi de líder sinó fos per la nacionalitat de Daryl Impey. El corredor de l'Orica, que ahir li va treure el mallor groc al seu company Simon Gerrans per un tall de cinc segons en el gran grup, és nascut a Johannesburg. És, per tant, sud-africà i es va convertir ahir en el primer ciclista d'aquest continent en liderar el Tour en el seus cent anys d'història. Un sud-africà blanc que competeix per un equip australià, olímpic en pista en els darrers Jocs de Londres, i com molts altres anglosaxons té la seva residència durant gran part de l'any a Girona.

L'exciclista professional australià, Matt White, és un vell amic de David Millar i l'escocès va convèncer Vaughters perquè comptés amb ell quan varen crear el Garmin. White va viure a Girona i va ser un dels primers directors de l'equip nord-americà fins que, dins un ambiciós projecte de reforç del ciclisme australià, va fitxar per l'Orica GreenEdge. Ara fa uns tres anys, White va convèncer uns quants corredors del seu nou equip perquè s'instal·lessin a Girona i , tot i que la base de l'equip ha marxat al País Basc de la mà de Neil Stephens, gent com Cameron Meyer o el mateix Daryl Impey s'han quedat a la ciutat. I ahir, aquest últim va tenir la seva jornada de glòria a Montpeller convertint-se en el primer ciclista del continent negre en posar-se líder al Tour de França.

L'històric lideratge d'Impey té un fort component de tàctica d'equip perquè, tot i els cinc segons del tall final, sembla clar que l'Orica ja volia forçar el canvi de líder endarrerint la posició del fins ahir primer classificat Simon Gerrans en l'esprint final. "Simon és un gran campió, és un honor treballar per a ell. No hagués pogut tenir el mallot si ell no hagués volgut, és un regal", va explicar després de l'etapa un Impey que tampoc va oblidar tenir un record per a Nelson Mandela en una jornada molt especial per al ciclisme africà. Quatre anys després de patir un gravíssim accident a la Volta a Turquia, Impey lidera el Tour de França.