El Mundial de patinatge artístic en la modalitat de grups de xou torna a celebrar-se aquest any en un destí llunyà i exòtic (Taipei, Xina), i això ha provocat que els dos clubs gironins que tenen dret a participar-hi, CPA Olot i PA Blanes Fundació, hagin hagut de recórrer a la imaginació per trobar els recursos necessaris que els permetin pagar aquest llarg desplaçament. Ni garrotxins ni selvatans han confirmat encara que hi seran presents, però ningú vol renunciar a la participació en un Campionat del Món guanyada sobre la pista. En el cas de l'Olot calculen que el bitllet d'avió val uns 800 euros i han de mobilitzar 26 persones. El Blanes, que participa en grups petits, necessita menys recursos perquè viatja amb una expedició menor, però també està buscant els recursos necessaris per poder-hi anar, vist que la Federació Espanyola, a la qual els dos clubs gironins representen, no els paga res.

La competició mundial en modalitat de grups xou petits neix l'any 2007 a Austràlia. El PA Blanes Fundació ha obtingut la classificació per poder participar en totes les edicions dutes a terme fins ara: Austràlia-2007, Taiwan-2008, Hanau-2009, Portimao-2010 i Brasil-2011. Tot i haver aconseguit la medalla de plata (a una dècima de l'or) en el Campionat d'Europa de l'any passat celebrat precisament a Blanes, el club selvatà va haver de renunciar a participar al Mundial de Nova Zelanda-2012, per la impossibilitat de finançar-ne el desplaçament. Ara l'equip d'Aurora Navarro vol esgotar totes les possibilitats abans d'haver de prendre aquesta dràstica decisió per segona temporada consecutiva.

El grup blanenc compta en el seu palmarès amb 4 títols de campió de Catalunya i d'Espanya consecutius, 3 títols de subcampió d'Europa, medalla de bronze al mundial de 2010 i s'acaba de proclamar campió d'Europa a Mòdena (Itàlia). Aquests dies, l'entitat blanenca estudia detingudament la situació econòmica per tal de poder fer front a la despesa que ocasionaria el desplaçament a Taipei, seu del Campionat del Món del 2013. Tot i que des de l'entitat confirmen que faran tots els possibles per recaptar els fons necessaris que els permetin pagar el viatge, també és cert que volen prendre la decisió correcta. "Tan incoherent i injust seria no poder defensar el títol de Campió d'Europa en el Campionat del Món, com no poder seguir competint la temporada que ve per falta de recursos econòmics. Dos mesos després del Mundial (novembre del 2013), tindrà lloc la primera competició de la nova temporada 2014, i hem d'estar preparats", explica Aurora Navarro, representant de l'entitat.

L'equip de Blanes es caracteritza pel seu caràcter innovador, per haver sabut crear i aportar, any rere any, els elements coreogràfics, escenogràfics i tècnics necessaris que donen segell i imatge al seu nom. La manca de recursos econòmics, però, és el seu principal maldecap: de subvencions i de patrocinadors. Tant per a l'equip blanenc, com per a la resta d'equips de patinatge d'aquesta modalitat, com per a la resta d'esportistes practicants de diferents disciplines esportives amateurs, poder obtenir els recursos econòmics necessaris per a finançar els desplaçaments a les competicions és sempre una tasca molt complicada i dura.

Els responsables del club van plantejar aquesta situació al president de la Generalitat, Artur Mas, en el transcurs de la recepció de campions d'Europa, duta a terme el dia 30 de maig al Palau de la Generalitat, i on també hi van assistir representants del CPA Olot. El patinatge artístic, en la modalitat de grups xou, omple pavellons cada setmana a Catalunya. Cada competició reuneix milers de persones i la prova és l'èxit de l'Europeu de Blanes de l'any passat o dels diferents campionats de Girona i Catalunya celebrats a Fontajau.

Una situació semblant a la del PA Blanes es viu a Olot. El club garrotxí és, indiscutiblement, una de les referències d'aquest esport en grups grans, guanyador de sis mundials, set europeus i deu campionats d'Espanya. L'hivern passat van ser notícia perquè es plantejaven per primera vegada renunciar al Mundial per motius econòmics, però després d'un procés de reflexió, han engegat una campanya sota el lema "Ajuda'ns a volar" que busca finançar el bitllet de les patinadores gràcies a l'esponsorització de diverses empreses.

El president de l'entitat, Joan Fàbrega, recorda que inicialment aquest Mundial s'havia de fer a França, però que la renúncia de la federació va fer canviar el criteri a la FIRS, que va optar per dur-lo a l'altra punta de món. "L'any passat ja vam haver de buscar recursos per anar a Nova Zelanda, veníem també d'un llarg viatge al Brasil, i ara ens toca Xina. De moment estem satisfets amb la resposta de les empreses i esperem poder viatjar", explica el dirigent.