La nord-americana Katie Hursey i el britànic Mark Buckingham van aconseguir ahir la victòria a la provade la ITU Copa del Món de Triatló de Palamós 2013. La cinquena etapa de la Copa del Món d'aquesta temporada i primera en territori europeu va tenir la seva sortida i arribada a la Platja Gran de Palamós. La prova va comptar amb la participació d'alguns dels millors triatletes del moment que van haver de superar unes dures condicions de calor i humitat, i va servir per omplir de públic els principals carrers de la localitat de la Costa Brava. Durant tot el cap de setmana, aquesta competició organitzada per B Dream i la Federació Espanyola de Triatló ha acollit un miler d'esportistes entre federats i no federats.

En la competició masculina, que va arrencar a les 12 del migdia amb 30 graus de temperatura, un grup de 5 triatletes format per l'australià Ryan Fisher, els italians Mattia Ceccarelli i Alberto Casadei, el britànic Mark Buckingham i el nord-americà Ben Kanoute van formar un grup de 5 unitats en la sisena volta que els va permetre escapar i arribar a la segona transició davant un escamot de 51 unitats amb prop d'un minut d'avantatge.

A la cursa a peu, Buckingham va marxar en solitari des dels primers instants i va obrir un important buit en la primera volta davant els seus perseguidors, encara que per darrere arribaven grans corredors com Dmitry Polianskiy, Ígor Martynenko, Sebastian Rank, Kyle Jones i Vicente Hernández, que a punt van estar de sorprendre el líder. Finalment, després que Polyanskiy atrapés Buckingham en l'últim mig quilòmetre, el britànic va fer un canvi de ritme que li va permetre portar el seu primer triomf en una prova de Copa del Món per davant del rus Polyanskiy i l'ucraïnès Ígor Martynenko. Chente Hernández va concloure en sisena posició, la seva millor classificació en aquesta categoria, per davant d'Uxío Abuin, mentre que el barceloní Cesc Godoy va entrar vintè i Ricardo Hernández vint-i-vuitè. Per la seva part, l'altre espanyol, Iñaki Baldellou es va haver de conformar amb la 52a posició.

Pel que fa a la prova femenina, va ser la triatleta de Banyoles, Carolina Routier, qui va trencar la cursa en el segment de natació al costat de les britàniques Natalie Milne i Lucy Hall, la italiana Gaia Peron i l'americana Erin Jones.

A la primera transició, la italiana va quedar tallada, a la qual es va unir una altra nord-americana, Katie Hursey. Aquest grup, del qual es va despenjar Hall per una punxada -va acabar 27a-, va treballar molt bé en la prova ciclista i va anar ampliant la seva renda fins al minut i mig amb el qual es va plantar a la segona transició davant les grans favorites, on també hi havia Ainhoa Murua.

A la cursa a peu Hursey va ser la primera a escapar davant la seva compatriota Jones i la banyolina Carolina Routier -una de les més aplaudides pel públic local-, que acabava la primera de les tres voltes en tercera posició que li permetia somiar fer alguna cosa important davant dels seus, encara que poca estona després va veure com per darrere aviat arribarien esportistes del segon grup.

Al final, Katie Hursey creuava la línia de meta amb 47 segons d'avantatge davant la italiana Annamaria Mazzetti, que s'imposava en l'esprint a l'australiana Tamsyn Moana-Veale en la lluita per la plata. La basca Ainhoa Murua entrava en quinzè lloc, davant de la banyolina Carolina Routier, que finalment es va haver de conformar amb una meritòria setzena posició. Per la seva part, Maria Ortega va ser 25a, Marta Jiménez 26a, Anna Godoy 33a, Tamara Gómez 34a i Miriam Casillas 35a.