Els problemes de gestió del futbol base del Palafrugell han trobat solució. Des del passat 1 de juliol, amb l'inici oficial de la temporada 2013-2014, l'Espanyol gestiona tot el futbol base del club baixempordanès, amb greus problemes econòmics, accentuats amb el descens del primer equip a Tercera Catalana. Des de l'intent fallit de tancar un acord d'esponsorització amb uns suposats empresaris de Dubai l'estiu passat, el Palafrugell ha sigut protagonista de notícies negatives, com ara la del fals xeic amb què els van voler entabanar. Des d'ara, però, i durant els propers 12 anys, l'Espanyol es farà càrrec del futbol formatiu, mitjançant un contracte de cessió que permetrà al club blanc-i-blau "dirigir la part tècnica, econòmica, social i esportiva des de l'escoleta i el pre-benjamí fins el juvenil". Així ho explica l'excapità espanyolista Diego Orejuela, establert a Begur des de fa molts anys, i que aquest estiu dirigeix el campus que celebra l'entitat a la Costa Brava.

"És una qüestió molt senzilla", confessa el futbolista que va dirigir l'Espanyol fins la primera final de la UEFA, perduda ara fa 25 anys amb el Bayer Leverkusen. "El Palafrugell té problemes de gestió del futbol base. Els nanos anaven marxant i no trobaven la manera d'aturar-ho. L'Ajuntament ens va demanar si podíem donar-los un cop de mà, i com que l'Espanyol buscava tenir una visió més àmplia del futbol gironí, ho vam acceptar". La proposta va arribar en el transcurs de les negociacions amb el consistori pel campus d'estiu de l'Espanyol. L'Ajuntament els va plantejar la possibilitat de cedir-los tota la base formativa del Palafrugell, i des de Cornellà-El Prat ho van acceptar. Amb aquest conveni de col·laboració, tota l'estructura formativa estarà dirigida per Orejuela, que farà de pont entre el Camp del Gregal i la Ciutat Esportiva de Sant Adirà del Besòs. "Tot i això, el Palafrugell seguirà competint sota aquesta denominació, amb els seus colors i el seu escut", diu Orejuela. "És un club centenari i és bo respectar-ho".

Els cossos tècnics dels diferents equips -fins ara eren 10- aniran a càrrec de l'Espanyol, amb l'objectiu d'implamentar "el mateix sistema de joc i la mateixa filosofia" que la que impera a Sant Adrià. Orejuela assegura que venen "a fer les coses amb normalitat" per tal que "els nanos del poble puguin gaudir de l'equip de la seva població, i sigui una referència per als pobles de l'entorn", sobretot per a tots aquells "que vulguin fer alguna cosa al món del futbol sense haver de marxar a Barcelona". De la mateixa manera, a nivell provincial també volen que el Palafrugell pugui servir de "pont" per als jugadors "que tinguin qualitat per poder fer el salt més endavant a l'Espanyol".

Tot i les expectatives i l'alta exigència que es vol implantar al futbol formatiu del Palafrugell, Orejuela assegura que "tothom podrà venir a jugar, perquè farem equips A, B, C... en les diferents categories". Així doncs, i apagant totes les possibles alarmes, no hi haurà "fases de selecció en tots els equips". D'aquesta manera, al Palafrugell hi haurà lloc per a tothom. "El que al final vull", conclou Orejuela, "és que sigui la segona casa de pares i nens, com per mi va ser-ho l'Espanyol, pel tracte que sempre vaig rebre".

El Palafrugell està satisfet

A l'altra banda de la balança, el FC Palafrugell dirigirà únicament el primer equip, el que acaba de baixar a Tercera Catalana. El seu president, Rodolf Savall, reconeix que "no tots els pares paguen o poden pagar", i com que els ingressos provenen sobretot "del futbol base", l'Espanyol l'ha assumit "a cost zero, però el mantindrà. Ells cobraran dels pares, pagaran els àrbitres, la Federació... tot i que seguirem lluint el nom del FC Palafrugell, el seu escut i la seva samarreta". Per a Savall, "la contrapartida d'això és que si al cap del temps hi ha algun nen que despunta, ells tindran la primera prioritat per endur-se'l".

Un dels punts clau per acceptar el conveni va ser, segons el president, "les nostres instal·lacions". Un conveni de cessió que permetrà l'Espanyol "tenir una estructura a les comarques gironines", amb base al Camp del Gregal. Respecte al primer equip, Savall assegura que "qui vulgui jugar haurà de fer-ho sense cobrar".