Luis Enrique podria ser el candidat escollit pel club blaugrana per ocupar el lloc de Tito segons apunten diversos mitjans. El Barça hauria de pagar tres milions d'euros per l'entrenador asturià, que aquest any ha fitxat pel Celta, i a canvi, el club donaria l'opció a Rubi de marxar com a entrenador del celta.

El motiu de la marxa de l'empordanès Tito Vilanova és una nova recaiguda en el càncer que pateix des de fa un any i mig, segons va confirmar ahir al vespre el president del club català, Sandro Rosell, en una roda de premsa convocada d'urgència. "Us he convocat per comunicar-vos una notícia que mai en la vida m'agradaria haver donat", va declarat Rosell abans de llegir un comunicat -"per ser més precís", va aclarir- sobre l'estat de salut de Vilanova. "Després d'avaluar el resultat de les proves rutinàries de seguiment realitzades aquesta setmana a Tito Vilanova, s'ha presentat la possibilitat de fer un tractament per seguir controlant la seva malaltia que és incompatible amb ser el responsable del primer equip de futbol a partir d'ara", va informar el màxim mandatari blaugrana. Tot i que, al llarg del dia, s'havia especulat que l'extècnic del Girona, Rubi, seria l'escollit per rellevar Vilanova, Sandro Rosell va explicar que el "nou entrenador serà anunciat la setmana vinent".

Acompanyat del director esportiu, Andoni Zubizarreta, i amb el suport d'alguns membres de la junta directiva, els quinze jugadors de la primera plantilla que ja han tornat als entrenaments, la totalitat del cos tècnic i el representant de Vilanova, Josep Maria Orobitg, un Rosell afectat no va admetre preguntes després de la seva intervenció. "La vida continua. És un cop duríssim per al Barça, però el Barcelona ha patit molts cops i sempre s'ha refet. Ara no serà l'excepció", va apuntar el president de l'entitat blaugrana. La notícia de la recaiguda de Vilanova, operat per primera vegada d'un tumor en la glàndula paròtide el novembre de 2011, va obligar a suspendre només l'entrenament d'ahir a la tarda, sinó també el primer amistós de la temporada, que el Barcelona havia de disputar avui a Polònia contra el Lechia Gdansk. "Hem estat reunits amb tots els jugadors al vestidor i hem decidit no viatjar demà a Polònia. No hi ha ànims per fer-ho", va concloure Sandro Rosell.

La dura topada de Tito Vilanova amb el càncer es remunta a la seva darrera temporada com a ajudant de Pep Guardiola. Es va operar d'un tumor a la glàndula paròtide a l'hospital de la Vall d'Hebron un 11 de novembre, vigília d'un partit de la Lliga de Campions contra el Milan. Després de passar pel quiròfan, Vilanova es reincorporava progressivament a la feina dues setmanes després i, al maig d'aquell any, el doctor Ricard Pruna confirmava que el tècnic català estava "mèdicament curat".

Després de l'adéu de Guardiola, Tito es va convertir, davant la sorpresa de l'entorn culé, en el primer de bord. Va assumir la direcció de l'equip l'estiu de 2012 reconeixent que perdria "totes les comparacions amb Pep" però, en l'esportiu, va guanyar la primera d'aquestes signant a la Lliga una primera volta de somni.

No obstant això, el càncer irrompria de nou en la vida de Tito per posar-ho tot de cap per avall, inclòs el vestidor que dirigia amb enorme èxit fins aleshores i que va acusar, aquesta vegada sí, el delicat estat de salut del seu líder, massa vegades absent del dia a dia. El passat 19 de desembre al matí, el Barcelona enviaria als mitjans un comunicat anul·lant el dinar de Nadal, preludi d'una dolentíssima notícia, com va ser ahir a la tarda l'anul·lació de l'entrenament vespertí i la convocatòria d'urgència de la roda de premsa en la qual Sandro Rosell i Andoni Zubizarreta varen anunciar aquesta segona recaiguda. Des de finals de l'any passat han estat freqüents els viatges de Vilanova a Nova York per iniciar un nou tractament i els rumors sobre el seu estat de salut, que no han parat malgrat que ell mateix i el propi Rosell no s'han cansat de dir una i una altra vegada que tot anava bé.

L'última setmana ha estat marcada pel distanciament de Guardiola i Tito, per la forma tan diferent que dues persones, que es coneixen des de fa 28 anys, tenen ara de percebre la lleialtat i els codis d'amistat i afecte.

Ara, posat tot en perspectiva, aquest conflicte sembla d'allò més fútil. Tots dos havien de retrobar-se dimecres que ve, a Alemanya, en l'amistós que disputaran el Barça i el Bayern de Munic, però en Tito no hi serà. El futbol o arreglar la seva relació amb Pep han quedat absolutament en un segon pla. Als seu 44 anys, Vilanova lluita per una cosa molt, moltíssim més important. "Quan em van detectar la malaltia, el primer que vaig pensar és en els meus fills, i amb com em necessitaven", va ?confessar després de superar el càncer per primera vegada.