Laguna Seca va consagrar Marc Márquez (Honda). El pilot lleidetà va tornar a signar una actuació brillant i, amb la seva tercera victòria de la temporada, s'escapa al capdamunt de la classifició general, on ara manté 16 punts d'0avantatge sobre el segon, Dani Pedrosa (Honda), que igual que Jorge Lorenzo van salvar els mobles al GP dels Estats Units malgrat competir amb molèsties per les seves lesions.

L'alemany Stefan Bradl (Honda) va mantenir la "pole position" quan es va apagar el semàfor amb una gran arrencada al traçat nordamericà, però Márquez, lluny de poder agafar el rebuf de la moto del seu rival, va veure com era superat per la Yamaha de Valentino Rossi; rere el lleidatà s'acumulaven Jorge Lorenzo (Yamaha) i Dani Pedrosa (Honda), que van poder participar a Laguna Seca després de rebre el vistiplau de Raimond Rossi, metge en cap del Gran Premi dels Estats Units, el dia abans de la cursa. Durant els primers compassos, Bradl i Rossi, agrupats al capdavant de la prova, semblava que serien capaços d'escapar-se en solitari. Va ser només un miratge, ja que en només tres voltes Márquez va eixugar el segon que havia perdut al principi de la prova i es va enganxar a l'italià fins al famós revolt del tirabuixó. Va escollir aquell lloc per superar el multicampió amb un espectacular avançament per l'interior en el qual va retallar la seva traçada per fora de l'asfalt. Bradl va ser un os molt més dur de rosegar; no va ser fins a la volta 18 que el de Cervera li va poder prendre el primer lloc després d'esgarrapar-li unes quantes dècimes a cada volta. Una vegada al davant, ningú va dubtar que el de Cervera s'acabaria enduent el triomf per davant de l'alemany.

Amb el primer i segon llocs adjudicats, l'emoció es va centrar en la lluita pel tercer calaix del podi. Un tercer lloc que va ser per a Rossi malgrat que es va haver de defensar dels atacs d'Álvaro Bautista (Honda), que havia tornat els avançaments que li havien fet Pedrosa i Lorenzo i va inquietar l'italià fins a la bandera de quadres, tot i que sense èxit.