Gerardo, el Tata es convertirà aquest matí, si no hi ha cap contratemps, en el nou entrenador del FC Barcelona. El tècnic ha estat escollit per la directiva del club com a substitut de Tito Vilanova a la banqueta del Barça després que el de Bellcaire d'Empordà hagués de deixar el càrrec sobtadament divendres al recaure de la seva malaltia. L'argentí signarà un contracte de tres temporades i, en principi arribaria acompanyat d'Elvio Paulo Rosso i Jorge Pautasso, el seu preparador físic i ajudant respectivament, a més a més d'un tercer entrenador Adrián Coria, que ja va dirigir Leo Messi a les categories inferiors de Newell's. Després de diversos dies de negociacions, en els quals Luis Enrique Martínez i Tata Martino han estat els noms propis per convertir-se en nou entrenador del Barça, l'argentí ha estat finalment l'escollit per Sandro Rosell i el director esportiu Andoni Zubizarreta. Un dels prinipals factors que han demorat la negociació les darreres hores ha estat la inclusió dels seus ajudants però tot indica que al final hi haurà entesa. Aquest matí, la directiva es reunirà per acabar de donar llum verd a l'acord i anunciar Martino com el nou entrenador del primer equip per les tres properes temporades. El Tata serà el quart entrenador argentí de la història del Barça després d'helenio Herrera, Roque Olsen i César Luis Menotti.

Després que Luis Enrique, primera opció de la junta directiva, no veiés clara ni viable la possibilitat d'abandonar la banqueta del Celta al cap de poques setmanes d'aterrar-hi, el Barça va engegar ràpidament el pla B. Les referències de Leo Messi i la seva família sobre Martino eren excel·lents i aquest factor pot haver estat determinant per a Rosell a l'hora de fer l'elecció. Diumenge al matí hi va haver contacte telefònic entre Martino i directius del Barça. Després d'això la junta va contactar amb els advocats de Martino per parlar específicament de temes contractuals i de certes clàusules que s'hi han d'incloure.

L'entrenador argentí té previst arribar demà a Barcelona amb la qual cosa no podrà seure a la banqueta blaugrana en el partit a Munic on l'equip té un compromís contra del Bayern de Pep Guardiola. El nou tècnic començarà a entrenar immediatament després.

Deixeble de Bielsa

Nascut a Rosario ara fa 51 anys va ser un migcampista símbol del Newel's All Boys, la samarreta del qual va defensar durant 16 anys consecutius, i amb el qual va aconseguir consagrar-se com a campió quatre cops, un d'elles sota la direcció tècnica de Marcelo Bielsa. Martino també va tenir un pas fugaç per la Lliga Espanyola la temporada 90-91 quan va jugar al Tenerife on va compartir vestidor amb Quique Estebaranz o Pier, entre altres. La seva decisió de ser entrenador va ser un desenllaç natural a la seva carrera com a futbolista. Quan es va retirar el 1996, volia seguir lligat a aquest esport. El 1998 va començar dirigint ?equips de base a l'Argentina però va ser al Paraguai on va aconseguir els seus principals èxits com a entrenador: va aconseguir 7 títols dirigint Libertad i Cerro Porteño. Després d'un breu pas pel Colón de Santa Fe, a l'Argentina, la Federació del Paraguai va contactar-hi el 2006 perquè es fes càrrec de la selecció guaraní, a la qual va portar als quarts de final del Mundial de Sud-àfrica en 2010. A la gran cita, només Espanya, que acabaria sent campiona, va poder frenar Paraguai en un partit de quarts de final històric en què Casillas va ser providencial per evitar el triomf dels de Martino.

Un any més tard va conduir l'equip guaraní a la final de la Copa Amèrica el 2011. Les ofertes per dirigir a Espanya, concretament al Màlaga i a la Reial Societat, van aparèixer amb els èxits obtinguts com a entrenador de Newels, equip al qual va salvar del descens la temporada passada. A més a més es va proclamar campió de Lliga després i va arribar les semifinals de la Copa Libertadores.

Estudiós com Marcelo Bielsa, el Loco ha estat fonamental en la seva formació com a entrenador. Per a Martino és qui millor ha sintetitzat els llegats de Menotti i de Bilardo. Però també cal destacar que van influir en ell altres entrenadors com Yudica i Solari. El que més lliga Martino i a Bielsa és el respecte pel bon tracte de la pilota, el treball planificat i l'audàcia de les seves apostes futbolístiques. Martino, com Bielsa, creu que el que té de fonamental el futbol és el joc associat, la passada com premissa, però sense oblidar l'estratègia. De la mateixa manera que Bielsa, el nou entrenador blaugrana creu que el futbolista té un rol molt més determinant que l'entrenador.; que per aconseguir èxits cal tenir jugadors amb talent i personalitat per afrontar els grans reptes. Ells són els que decideixen. El rendiment que va treure Bielsa als jugadors de l'Athletic de Bilbao o l'agressivitat amb què jugava la selecció paraguaiana al Mundial 2010 sóndos bons exemples del que pot donar de sí el Barça 21013-14 amb Tata Martino. Pressió, sacrifici, ajudes i solidaritat seran valors molt presents a la filosofia de Martino tot i que al Barça comptarà amb alguns dels millors jugadors del món i això pot fer que variï una mica la seva idea.