El tècnic argentí Gerardo Tata Martino (Rosario, 1962) es va convertir ahir en el nou entrenador del Barcelona, en substitució de Tito Vilanova, que ha hagut de deixat el seu càrrec a causa de problemes de salut. Martino, que va triomfar al capdavant de Newell's Old Boys, amb qui va guanyar campió del Torneig de Clausura 2013, signarà per les dues pròximes temporades i ha estat l'elegit per l'estil de futbol que proposa per davant de Luis Enrique Martínez, que malgrat estar molt ben situat no ha aterrat al Camp Nou perquè la seva relació contractual amb el Celta l´hi ha impedit. L'acord, pràcticament tancat dilluns a la nit, es va concretar ahir i va ser ratificat per la junta directiva en una reunió extraordinària en què el director esportiu, Andoni Zubizarreta, va informar sobre el perfil del tècnic. Els informes i el fet que tinguit l´aval del seu compatriota Leo Messi van acabar de convèncer Sandro Rosell i la seva junta directiva.

El nou entrenador blaugrana, que com a jugador va ser tot una institució a Newell's i l'ídol futbolístic del pare de Leo Messi, no arribarà sol. En principi, l'acompanyaran tres homes de la seva confiança: Jorge Pautasso i Adrián Coria, com a assistents tècnics, i Elvio Paolorosso, com a preparador físic.

Caldrà veure, per tant, en quina situació queda l'equip tècnic amb el qual comptava Vilanova, començant pel seu segon, Jordi Roura, i l'encarregat de dirigir la preparació física, Aureli Altimira. A més, l'equip de tècnic del Barcelona s'havia renovat recentment amb la incorporació de l'exentrenador del Girona Joan Francesc Ferrer, Rubi, i de Jaume Torres i Jordi Melero com a observadors. Tota aquesta remodelació, queda de moment en suspens, a l'espera del disseny definitiu de l'organigrama tècnic que finalment prepararà el conjunt català per als reptes esportius d'aquesta temporada.

El club blaugrana no va confirmar ahir la data de presentació del nou entrendor però tot indica que Martino podria agafar les regnes de l'equip demà dijous a Oslo, on la plantilla blaugrana arribarà procedent de Munic després de disputar un amistós amb el Bayern de Munic de Pep Guardiola a l'Allianz Arena. A la capital noruega, el Barça s'enfrontarà aquest dissabte, a l'Ullevaal Stadion, al Valerenga, equip que porta el nom d'un barri de la ciutat. Aquest partit podria ser el de l'estrena del Tata Martino a la banqueta del conjunt català. En el seu retorn a Barcelona, el tècnic argentí podrà comptar, per fi, amb l'equip al complet, ja que dilluns que ve, 29 de juliol, tornen els internacionals espa­nyols i brasilers que el mes passat van disputar la Copa Confederacions. Només faltarà perfilar alguna sortida més, i la incorporació de l'anhelat defensa central, perquè Martino tingui tancada la plantilla del Barça 2013-14, la primera que dirigirà com a entrenador blaugrana.

Abans de volar cap a Barcelona, el de Rosario va admetre, en la seva primera roda de premsa un cop conegut que el seu destí és el Camp Nou, que tant Lionel Messi com el seu pare Jorge van tenir relació amb la decisió del club blaugrana de fitxar-lo i va expressar igualment la seva satisfacció davant aquesta nova experiència.

«No tinc cap mena de dubte que tant Jorge com Lionel (Messi) han tingut a veure amb el meu fitxatge. Segurament els hauran demanat la seva opinió. Els percentatges sobre la incidència no els conec, això sí», va declarar Martino en una roda de premsa celebrada ahir a mitja tarda a l´Argentina. «Només puc expressar que em sento d´allò més orgullós de tenir al meu davant l´oportunitat de treballar en un club com el Barcelona», va prosseguir, abans de reconèixer que el «principal desafiament» que se li planteja ara al seu davant és el d´«estar a l´alçada» d´un club amb tant de «prestigi» com ho és el barcelonista.